Intensywne w smaku marynowane jajka. Najważniejszym składnikiem jest sos sojowy
Mamy ciekawy przepis dla wszystkich wielbicieli jaj. Przygotujcie intensywne w smaku marynowane jajka, które będą doskonałe na przekąskę. Najważniejszym ich składnikiem jest sos sojowy, który trzeba wymieszać z octem i cukrem i powstałą marynatą zalać jajka. Po dwóch dniach poczujecie różnicę.
Jajka pojawiają się na naszych stołach głównie w porze śniadaniowej. Jemy je w postaci jajecznicy, jaj sadzonych czy gotowanych. Jednak stanowią też doskonały dodatek do wielu potraw, np. sałatek, zapiekanek, deserów, ciast.
Dziś jednak pozwolimy jajkom zagrać pierwszoplanową rolę i przygotujemy z nich smaczną przekąskę. Jak? W sumie nie ma przy nich dużo pracy, trzeba tylko wykazać się cierpliwością i poczekać na efekt dwa dni. Wytrzymacie?
Jak zrobić marynowane jajka?
Składniki:
-
4 jajka
-
4 łyżki cukru trzcinowego
-
5 łyżek octu ryżowego
-
5 łyżek sosu sojowego
Przygotowanie marynowanych jajek
Jajka ugotuj na twardo. Wystudź je, obierz ze skorupek. W kubku wymieszaj cukier trzcinowy, ocet ryżowy i sos sojowy.
Ugotowane, obrane jajka umieść w wyparzonym słoiku. Powinny być lekko ściśnięte, by nie wypływały na powierzchnię.
Jajka zalej przygotowaną marynatą. Powinny być nią przykryte. Jeśli marynaty jest za mało, zwiększ proporcjonalnie ilość składników.
Słoik z jajkami w marynacie zakręć i wstaw do lodówki na 2-3 dni. Po tym czasie jajka zrobią się brązowe i nabiorą intensywnego smaku.
Sprawdź też, jak przygotować jajka w koszulce , a także, w jaki sposób zrobić jajka po szkocku.
Źródło zdjęcia: canva/shuchunke Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
-
Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak
Źródło: szczypta.com