Pysznie soczyste jajka po szkocku. Chrupkość panierki zaskakuje
Znacie przepis na pysznie soczyste jajka po szkocku? Jeśli nie, zaraz go przedstawimy. Zaskakuje w nich chrupkość panierki, bo po obłożeniu mięsem mielonym, są panierowane i smażone. Ten przysmak może zrobić prawdziwą furorę na wielkanocnym stole.
Nie ma Wielkanocy bez jajek. Jajka królują jako samodzielne potrawy i jako dodatek do żurku, sałatki czy sosu. Jeśli chodzi o typowe dania z jaj, to najpopularniejsze są oczywiście jajka faszerowane pieczarkami, a także jajka z pastą czy majonezem.
Jednak mało kto zna jajka po szkocku, czyli jajka ugotowane na twardo, oblepione mięsną masą, panierowane i smażone. Jeśli jeszcze ich nie jedliście, koniecznie musicie ich spróbować.
Pysznie soczyste jajka po szkocku
Składniki:
7 jajek
45 dag białej, surowej kiełbasy
1 łyżka ostrej musztardy
2 cebule
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek natki pietruszki
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie jajek po szkocku
Pięć jajek ugotuj na półmiękko. Gotuj je ok. 5 minut, licząc od momentu ponownego zagotowania się wody. Jajka wystudź, obierz.
Z białej kiełbasy usuń flak. Mięso wymieszaj z jednym jajkiem, musztardą, posiekaną cebulą, szczypiorkiem i natką pietruszki. Dopraw do smaku.
Mięsną masę podziel na 4 równe części. Z każdej uformuj placek, połóż na nim jajko, dokładnie je oblep, oprósz mąką.
Każde jajko obtocz w rozkłóconym jajku, a potem w tartej bułce. Na małej patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niego jajka i smaż, aż będą z każdej strony rumiane.
Wskazówka:
Jajka po szkocku można podawać na ciepło lub zimno, np. z sosem majonezowym lub ketchupem.
Po inne, wielkanocne przepisy na potrawy z jaj, zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziesz tu np. recepturę na sałatkę jajeczną z ananasem, a także na jajka marynowane w burakach.
Źródło zdjęcia: canva/franhermenegildo Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Wybitny wielkanocny wieniec drożdżowy z białą czekoladą i malinami. Eksplozja smaku
Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
Źródło: winiary, mojegotowanie