Smakosze.pl
gołąbki z kapusty

canva/Dar1930

Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak

9 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Mamy dla was przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty. Przygotowane o tej porze roku mają najdelikatniejszy smak i wprost rozpływają się w ustach. Zrobicie je łatwo i szybko, bo nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przyrządzić je od razu na dwa dni, ponieważ świetnie nadają się do odgrzewania.

Gołąbki z kapusty są niezwykle smaczną i pożywną potrawą. Niektórzy serwują je z ziemniakami, ale gdy do farszu dodacie ryż, same w sobie będą stanowić pełne danie. Najsmaczniejsze są, gdy zrobi się je z młodej kapusty. Jest ona bowiem bardzo delikatna i pełna smaku.

kopytka

Sprawdzony patent na proste kopytka. Tani dodatek do obiadu

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 10 dag ryżu

  • 1 cebula

  • 60 dag mielonej wieprzowiny

  • majeranek

  • lubczyk

  • sól, pieprz

  • ok. 1,5 l bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie kapuścianych gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, liście zachowaj. Liście opłucz, a z główki wytnij głąb. W sporym garnku zagotuj wodę, włóż do niej główkę kapusty i gotuj ją kilka minut.

Gdy wierzchnie liście zmiękną, wyjmij ostrożnie główkę i zdejmij je. Pozostałą główkę ponownie włóż do wrzątku i znów gotuj, aż kilka warstw liści zmięknie.

Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przestudź go. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mielonego mięsa.

Do mięsa dodaj też ryż, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem.

Przygotowany farsz zawijaj w liście kapusty, formując z nich gołąbki. Dno garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty, ułóż na nich ściśle gołąbki.

Wywar z gołąbków odlej do innego garnka. Dodaj do niego przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z 2 łyżkami mąki i śmietaną. Wymieszaj.

Zagęszczonym wywarem zalej ponownie gołąbki. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut. Gołąbki przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na pieczone gołąbki, a także na gołąbki w liściach botwinki.

kapusta

kapusta

Źródło zdjęcia: canva/betexion z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niebonatalerzu

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >