Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 09.06.2022 17:25

Pyszne gołąbki z młodej kapusty. Mają najdelikatniejszy smak

gołąbki z kapusty
canva/Dar1930

Mamy dla was przepis na pyszne gołąbki z młodej kapusty. Przygotowane o tej porze roku mają najdelikatniejszy smak i wprost rozpływają się w ustach. Zrobicie je łatwo i szybko, bo nie wymagają długiego gotowania. Najlepiej przyrządzić je od razu na dwa dni, ponieważ świetnie nadają się do odgrzewania.

Gołąbki z kapusty są niezwykle smaczną i pożywną potrawą. Niektórzy serwują je z ziemniakami, ale gdy do farszu dodacie ryż, same w sobie będą stanowić pełne danie. Najsmaczniejsze są, gdy zrobi się je z młodej kapusty. Jest ona bowiem bardzo delikatna i pełna smaku.

Jak zrobić gołąbki z młodej kapusty?

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty

  • 10 dag ryżu

  • 1 cebula

  • 60 dag mielonej wieprzowiny

  • majeranek

  • lubczyk

  • sól, pieprz

  • ok. 1,5 l bulionu

  • 1 szklanka przecieru pomidorowego

  • 1 łyżka mąki

  • 3 łyżki śmietany

Przygotowanie kapuścianych gołąbków

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, liście zachowaj. Liście opłucz, a z główki wytnij głąb. W sporym garnku zagotuj wodę, włóż do niej główkę kapusty i gotuj ją kilka minut.

Gdy wierzchnie liście zmiękną, wyjmij ostrożnie główkę i zdejmij je. Pozostałą główkę ponownie włóż do wrzątku i znów gotuj, aż kilka warstw liści zmięknie.

Ryż ugotuj na sypko w osolonym wrzątku. Przestudź go. Cebulę obierz, zetrzyj na tarce wprost do mielonego mięsa.

Do mięsa dodaj też ryż, wymieszaj. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem, majerankiem i lubczykiem.

Przygotowany farsz zawijaj w liście kapusty, formując z nich gołąbki. Dno garnka wyłóż kilkoma liśćmi kapusty, ułóż na nich ściśle gołąbki.

Wywar z gołąbków odlej do innego garnka. Dodaj do niego przecier pomidorowy oraz mąkę rozmieszaną z 2 łyżkami mąki i śmietaną. Wymieszaj.

Zagęszczonym wywarem zalej ponownie gołąbki. Całość gotuj jeszcze ok. 10 minut. Gołąbki przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na pieczone gołąbki, a także na gołąbki w liściach botwinki.

kapusta
kapusta

Źródło zdjęcia: canva/betexion z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: niebonatalerzu