Ekspresowe warzywa z patelni. Pomysł na obiad za grosze
Pomysł na tani i szybki obiad? Ekspresowe warzywa z patelni. Danie przygotujesz błyskawicznie z produktów, które masz w lodówce. Do warzyw z patelni możesz podać również kilka wspaniałych składników, dzięki którym ugotujesz szybki, zdrowy i pyszny obiad.
Warzywa z patelni możesz podać samodzielnie, możesz również ugotować do nich ryż lub ulubioną kaszę. Do warzyw z patelni doskonale pasuje także pieczona lub gotowana na parze ryba, kawałek indyka lub kurczaka. Tak przygotowany obiad jest zbilansowany, mało kaloryczny, sycący i przede wszystkim zdrowy.
Do przygotowania dania z patelni wykorzystaj również inne, ulubione warzywa. Podsmażone na oliwie warzywa to doskonały patent na porządki w lodówce. Jeśli przykładowo zostało Ci kilka pieczarek, fasolka, groszek, kukurydza, czy inne warzywo, koniecznie dodaj je do reszty składników.
Danie możesz również doprawić na wiele sposób, w zależności od preferencji smakowych i dodatków. Świetnie sprawdzi się w całej potrawie curry, kurkuma, papryka mielona, czy kmin rzymski. Zamiast ziół prowansalskich, warzywa możesz również doprawić świeżym rozmarynem, koperkiem lub natką pietruszki.
Doskonałym pomysłem na dania warzywne i porządki w lodówce, jest również wiosenna zupa jarzynowa, makarony z sosami na bazie warzyw i zapiekanki. W ten sposób otrzymamy wiele smacznych potraw, a i wykorzystamy całkowicie jedzenie, dzięki czemu nic się nie zmarnuje.
Zdrowy obiad, czyli warzywa z patelni
Składniki:
papryka czerwona
marchewka
mała cukinia
kilka różyczek brokułu
cebula czerwona
2 ząbki czosnku
biała część pora
sól, pieprz do smaku
oliwa z oliwek do smażenia
zioła prowansalskie do smaku
Jak zrobić warzywa z patelni?
Wszystkie warzywa pokrój na mniejsze kawałki, posiekaj por, cebulkę i czosnek. Na rozgrzanej, niewielkiej ilości oliwy, zeszklij cebulę, dodaj por i czosnek i smaż przez chwilę. Na patelnię dodaj również cukinię, różyczki brokułu, marchewkę.
Warzywa oprósz solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i smaż na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż staną się lekko miękkie. Zachowają wtedy wszystkie wartości odżywcze i będą najsmaczniejsze. Rozgotowane warzywa tracą smak i strukturę.
Źródło zdjęcia: canva/ FSTOPLIGHT Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jajecznica po chłopsku z boczkiem i pomidorami. Proste i pyszne śniadanie
Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Ekspresowe kotlety z kaszy gryczanej. Prosty i niedrogi obiad
Źródło: haps.pl