Smakosze.pl

canva/phant

Jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty

19 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

A może jajka na śniadanie? A wiecie, jak ugotować jajko w koszulce? Zdradzamy najlepsze patenty, dzięki którym tym razem ten przysmak wyjdzie wam perfekcyjnie. Naszym doskonałym rozwiązaniem jest użycie do tego celu kawałka folii spożywczej. Poznajcie też inne sprytne sposoby.

Jajko w koszulce, zwane z języka francuskiego jajkiem poszetowym, to jajko ugotowane bez skorupki. Po rozbiciu delikatnie wlewa się je do gotującej się wody i całość podgrzewa do czasu, aż białko zetnie się, zamykając w środku płynne żółtko.

Przysmak ten jest bardzo elegancki, można nawet powiedzieć, że wykwintny. Godny nawet najbardziej znamienitych stołów. Jednak ze względu na łatwość przygotowania, możesz go jeść, kiedy tylko ci się zamarzy.

Sprytne sposoby na jajko w koszulce

Klasyczny sposób gotowania jajka w koszulce polega na zagotowaniu ok. 2 l wody i dodaniu do niej szczypty soli oraz ok. 70 ml octu (ok. 4 łyżek). Teraz jajko należy delikatnie wybić do szklanki, a wodę zamieszać łyżką, by w jej środku powstał wir.

Jajko wlewamy do wiru i gotujemy 2-3 minuty. W czasie gotowania warto przy pomocy łyżki owijać żółtko białkiem. Gdy białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne, wyjmujemy je łyżką cedzakową i podajemy wg uznania. Można też wbić jajka wprost do wody z octem i solą i gotować je na małym ogniu pod przykryciem ok. 3 minuty. Do wody warto wcześniej dodać gałązkę świeżych ziół, np. estragonu, bazylii.

Jeśli jednak gotowanie jajka w koszulce wcale nie jest dla was proste, bo białko bezładnie rozlewa się w wodzie, zastosujcie ten prosty sposób. Połóżcie na blacie kawałek folii spożywczej i wylejcie na niego jajko. Potem załóżcie folię z każdej strony, tak by powstała szczelna sakiewka. Przygotowane jajeczne sakiewki włóżcie do gorącej wody i gotujcie 2-3 minuty. Jajka będą miały regularny kształt, bez postrzępionego białka.

Jak podawać jajko w koszulce?

Jajko poszetowe można podać na grzance, na którą wcześniej warto też położyć plasterek szynki czy zrumienionego boczku. Doskonale będzie też komponować się z plasterkami czy rozgniecionym awokado, a także z plasterkiem wędzonego łososia, pomidorem. Można je też podać na gotowanych szparagach lub innych warzywach, a także np. do gotowanego mięsa.

Jajko w koszulce pięknie prezentuje się, gdy posypiemy je grubo zmielonym pieprzem i solą, a także posiekanym szczypiorkiem. Jeśli zaś chcecie podać je w najbardziej klasyczny sposób, czyli po benedyktyńsku, połóżcie jajko w koszulce na grzance z chleba z plasterkiem szynki i polejcie je sosem holenderskim. Na naszej stronie znajdziecie też przepis na jajko po wiedeńsku , a także na jajka sadzone bez dodatku tłuszczu .

jajko po benedyktyńsku
jajko po benedyktyńsku

Źródło zdjęcia: canva/MarynaVoronova Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: magazyn-kuchnia, kuchnia-domowa

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Podczas grzybobrania koniecznie patrz w górę. Do domu wrócisz z koszykiem pełnym prawdziwków
Czytaj więcej >

Porady

Weź plaster cytryny i wrzuć do garnka z jajkami. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >

Porady

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >

Porady

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >

Porady

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >

Porady

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż kromkę chleba na ugotowanym ryżu. Powszechny problem zniknie jak ręką odjął
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tak wątróbkę robiła moja babcia. Jedna porada jest bezcenna, pamiętaj o tym przed smażeniem
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź widelec, natkę pietruszki i zrób tę sztuczkę. W życiu sama bym na to nie wpadła
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Połóż masło na talerzyk i przykryj je szklanką. Po chwili przetrzesz oczy ze zdumienia
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przekrój cytrynę na pół i włóż do zmywarki. Efekt przejdzie najśmielsze oczekiwania, to wielka oszczędność
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie wyrzucam fusów z kawy. Dzięki temu patentowi oszczędzam sporo pieniędzy
Czytaj więcej >