Jajecznica zawijana od Strzelczyka. Idealna na śniadanie lub kolację
Nie podawaj kolejny dzień z rzędu zwykłej jajecznicy, bo to nudne. Zobacz, jak łatwo tę potrawę możesz urozmaicić. Wystarczy, że zawiniesz ją w tortillę i całość podsmażysz na patelni. Wnętrze tak przygotowanego placka będzie się po prostu rozpływać w ustach.
Tomasz Strzelczyk dał jajecznicy zupełnie nowe oblicze
Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego filmu na kanale YouTube, od lat modyfikuje znane i lubiane potrawy. Tym razem na warsztat wziął jajecznicę. Idealne danie na śniadanie lub kolację zasługuje, aby nadać mu nieco świeżości. Nie uwierzycie, jak pysznie można przygotować niepozorne jajka.
Strzelczyk w tortilli zawija jajecznicę z ulubionymi dodatkami. Wśród nich są chrupiące warzywa, ser i aromatyczny boczek. Ten przepis możesz dowolnie modyfikować pod swój gust i dodać to, co najbardziej lubisz lub masz akurat pod ręką. Smak zawijanej jajecznicy za każdym razem będzie zaskakująco pyszny.
Przepis na zawijaną jajecznicę według Strzelczyka
Składniki:
- pęczek cebuli dymki
- 1-2 ząbki czosnku
- 4-5 jajek
- 8-10 plastrów wędzonego boczku
- garść marynowanych papryczek jalapeno
- ½ czerwonej cebuli
- 2 garście pomidorków koktajlowych
- majonez
- ketchup pikantny
- tarty ser cheddar
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- placki pszennej tortilli
Jak zrobić doskonałą jajecznicę zawijaną w tortillę?
Z cebuli dymki odkrój białą część i posiekaj ją . Ząbek czosnku obierz i drobno pokrój. Oba warzywa wrzuć na patelnię na rozgrzany olej i chwilę podsmażaj .
W międzyczasie przygotuj jajka do jajecznicy . W tym celu wbij je do niewielkiej miseczki . Dodaj odrobinę zimnej wody i rozkłóć całość za pomocą trzepaczki . Dzięki temu jajecznica wyjdzie bardziej puszysta .
Masę z jajek wylej na patelnię na zeszklone warzywa . Składniki podsmażaj, cały czas mieszając . Kiedy będą miały odpowiednią konsystencję, dopraw je do smaku, zdejmij z patelni i odstaw na bok .
Boczek wędzony do zawijanej jajecznicy pokrój w niezbyt grube plasterki . Rozłóż go równomiernie na patelni. W czasie, kiedy boczek będzie się smażył, pokrój drobno czerwoną cebulę, pomidorki, papryczki jalapeno oraz szczypior z dymki, a następnie składniki wymieszaj i dopraw do smaku . W międzyczasie przełóż smażący się boczek na drugą stronę .
Zrumieniony boczek zdejmij z patelni, zamiast niego połóż na niej tortille . Kiedy się podgrzeje i zrobi elastyczny, przełóż placek na blat. Nałóż na niego porcję jajecznicy, boczku i pokrojonych warzyw. Całość dopraw ketchupem, majonezem, posyp tartym serem i zawiń, jak gołąbka .
Czynność powtarzaj do momentu, aż wykorzystasz wszystkie składniki oraz wszystkie placki
. Zawiniętą w tortille jajecznicę układaj na patelni. Kiedy zarumieni się z jednej strony,
ostrożnie przełóż ją na drugą i trzymaj jeszcze przez chwilę
. Po porządnym podgrzaniu
danie gotowe jest do podania
.
Ewa Wachowicz na śniadaniowe jajka ma zupełnie inny sposób
.
Strzelczyk nie boi się jajecznicy w bardziej polskim wydaniu
.
Źródło: YouTube/ Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA