Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przełożyła budyniem i zrobiła najszybsze ciasto na Dzień Matki. Lepszego nie kupisz w cukierni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.05.2023 17:24

Przełożyła budyniem i zrobiła najszybsze ciasto na Dzień Matki. Lepszego nie kupisz w cukierni

szybkie ciasto
TikTok/@delightedfood

Dzień Matki jest wyjątkową okazją, żeby przygotować coś pysznego dla naszych kochanych Mam. Ciasto z budyniem będzie miłym dopełnieniem tego ważnego dnia. Proponujemy najszybsze ciasto z budyniem, jakie tylko można zrobić. Przygotujesz je błyskawicznie, podobnie jak tiktokerka Agata.

Coś słodkiego na Dzień Matki

Pamiętasz, że dziś obchodzimy Dzień Matki? W tym szczególnym dniu pamiętamy o naszych Mamach. Składamy życzenia, wręczamy kwiaty i drobne upominki. Jednak może warto też pomyśleć o czymś pysznym? Można kupić gotowe ciasto w cukierni, jednak my namawiamy do czegoś zupełnie innego.

Przygotujcie pyszne i najszybsze ciasto na Dzień Matki. Robi się je niemalże z prędkością światła. Przepis cieszy się popularnością na TikToku. Warto go wypróbować, efekt gwarantowany. Każda Mama będzie zachwycona, bo to ciasto jest pyszne.

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Dietetyk zabrał głos

Jak przygotować pyszne ciasto na Dzień Matki?

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 800 ml mleka
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
  • 15 dag masła
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie owoce do dekoracji, np. truskawki, borówki 

Ciasto francuskie przekrój na dwa płaty równej wielkości. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano (ok. 15 minut) w 220 st. C. 

Połowę mleka zagotuj. W pozostałym rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej go do gorącego mleka cały czas mieszając. Podgrzewaj na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją. 

W misce zmiksuj rozmiękczone masło. Stopniowo dodawaj do niego porcje zimnego budyniu i utrzyj na puszysty krem. Krem wyłóż na jedną część ciasta, przykryj drugą i lekko dociśnij. Ciasto oprósz cukrem pudrem, udekoruj owocami.  

Ciasto francuskie z budyniem - wiele możliwości

Ciasto francuskie z budyniem możemy przygotować z różnymi sezonowymi owocami. W przepisie wykorzystaliśmy truskawki, ale równie smaczne będzie z malinami, jagodami czy borówkami.

Ciastu można też nadać dowolny kształt, pamiętając jednak o tym, by dolna i górna część były takie same. Budyniem można też nadziać kawałki ciasta, uformować z niego ciasteczka i upiec na złoty kolor. 

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne budyniowe ciasto bez pieczenia, a także na budyń Lewandowskiej

Źródło: TikTok/@_delightedfood