Smakosze.pl

TikTok/@delightedfood

Przełożyła budyniem i zrobiła najszybsze ciasto na Dzień Matki. Lepszego nie kupisz w cukierni

26 Maja 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dzień Matki jest wyjątkową okazją, żeby przygotować coś pysznego dla naszych kochanych Mam. Ciasto z budyniem będzie miłym dopełnieniem tego ważnego dnia. Proponujemy najszybsze ciasto z budyniem, jakie tylko można zrobić. Przygotujesz je błyskawicznie, podobnie jak tiktokerka Agata.

Coś słodkiego na Dzień Matki

Pamiętasz, że dziś obchodzimy Dzień Matki? W tym szczególnym dniu pamiętamy o naszych Mamach. Składamy życzenia, wręczamy kwiaty i drobne upominki. Jednak może warto też pomyśleć o czymś pysznym? Można kupić gotowe ciasto w cukierni, jednak my namawiamy do czegoś zupełnie innego.

Przygotujcie pyszne i najszybsze ciasto na Dzień Matki. Robi się je niemalże z prędkością światła. Przepis cieszy się popularnością na TikToku. Warto go wypróbować, efekt gwarantowany. Każda Mama będzie zachwycona, bo to ciasto jest pyszne.

Kawa rozpuszczalna i mielona okiem dietetyka

Zdrowsza jest kawa rozpuszczalna czy mielona? Dietetyk zabrał głos

CZYTAJ DALEJ

Jak przygotować pyszne ciasto na Dzień Matki?

Składniki:
  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 800 ml mleka
  • 2 torebki budyniu śmietankowego lub waniliowego z cukrem
  • 15 dag masła
  • cukier puder do posypania
  • opcjonalnie owoce do dekoracji, np. truskawki, borówki 

Ciasto francuskie przekrój na dwa płaty równej wielkości. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponakłuwaj widelcem, upiecz na rumiano (ok. 15 minut) w 220 st. C. 

Połowę mleka zagotuj. W pozostałym rozmieszaj proszek budyniowy. Wlej go do gorącego mleka cały czas mieszając. Podgrzewaj na niedużym ogniu cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Wystudź ją. 

W misce zmiksuj rozmiękczone masło. Stopniowo dodawaj do niego porcje zimnego budyniu i utrzyj na puszysty krem. Krem wyłóż na jedną część ciasta, przykryj drugą i lekko dociśnij. Ciasto oprósz cukrem pudrem, udekoruj owocami.  

Ciasto francuskie z budyniem - wiele możliwości

Ciasto francuskie z budyniem możemy przygotować z różnymi sezonowymi owocami. W przepisie wykorzystaliśmy truskawki, ale równie smaczne będzie z malinami, jagodami czy borówkami.

Ciastu można też nadać dowolny kształt, pamiętając jednak o tym, by dolna i górna część były takie same. Budyniem można też nadziać kawałki ciasta, uformować z niego ciasteczka i upiec na złoty kolor. 

Na naszej stronie znajdziesz też przepis na inne budyniowe ciasto bez pieczenia , a także na budyń Lewandowskiej

Źródło: TikTok/@_delightedfood

Dieta Elżbiety Romanowskiej

Ograniczyła tylko 1 produkt i schudła 10 kg. Ela Romanowska jest gotowa zastąpić Dowbor

CZYTAJ DALEJ
Ceny frytek są wysokie

Ceny za frytki na festiwalu w Sopocie powalają. Za inne przekąski też trzeba słono zapłacić

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >