Jajko i szczawiowa - idealne połączenie nie tylko smakowe
Zupa szczawiowa podana z jajkiem jest połączeniem idealnym - w szczawiu obecny jest kwas szczawiowy, który zmniejsza przyswajalność wapnia . Duże stężenie tego minerału w jajkach sprawia, że szkodliwe działanie szczawiu jest częściowo neutralizowane. Nie można także zapomnieć o dodaniu śmietany, która podobnie jak jaja, posiada sporo wapnia.
Zupa szczawiowa jest letnią klasyką, tak uwielbianą, jak znienawidzoną. Intensywny kwaśny smak nie pasuje każdemu, jednak miłośnicy dania nie potrafią się mu oprzeć. Jeśli jesteś jednym z nich, pamiętaj, aby do talerza ze szczawiową dodać pokaźną łyżkę śmietany i przynajmniej jedno jajko.
Kwas szczawiowy, obecny w szczawiu, źle wpływa na przyswajalność magnezu i wapnia, może powodować powstawanie kamieni nerkowych, podrażnia śluzówkę żołądka i wywołuje stany zapalne w stawach. Wapń przyswajany z jajka i śmietany może wpłynąć na negatywne efekty jedzenia szczawiu, dlatego zawsze trzeba pamiętać o dodaniu ich do tej zupy.
Dalsza część artykułu znajduje się poniżej filmu:
Przepis na zupę szczawiową
Składniki:
500 g szczawiu
dwie marchewki
jedna pietruszka
nać pietruszki
pół selera
pół pora
pół opakowania śmietany do zupy
sól
pieprz
5 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
tymianek
8 ziemniaków
4 jajka
Zacznij od dokładnego umycia marchewki, pietruszki, selera, pora, szczawiu oraz ziemniaków. Obierz wszystkie warzywa i pokrój je w mniejsze kawałki. Szczaw trzymaj w osobnej misce, z dala od innych produktów.
Marchewkę, pora, pietruszkę i selera wrzuć do garnka, zalej wodą i postaw na średnim gazie. Cebulę obierz z wierzchniej skórki, opal ją nad gazem i również wrzuć do garnka. Gotuj bulion, aż warzywa całkowicie zmiękną.
Brakuje ci przepysznych i łatwych przepisów? Zajrzyj do innych naszych tekstów, w których zdradzamy tajniki wielu receptur. W tym artykule opisujemy najlepszy i najprostszy sposób na soczyste kotlety mielone. Ten tekst poświęcony został ogórkom konserwowym - tak prostej receptury nie znajdziesz nigdzie indziej.
Do zupy wrzuć ziemniaki. Szczaw podsmaż na patelni z masłem. Ugotuj jajka na twardo. Do zupy dodaj wszystkie przyprawy oraz zahartowaną śmietanę. Podając zupę, wrzuć do głębokiego talerza po jednym jajku, Smacznego.
Źródło: peredniankina, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: haps.pl; wprostysposob.pl