Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Jak doprawić marchewkę z groszkiem?
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 25.03.2022 23:01

Jak doprawić marchewkę z groszkiem?

Marchewka z groszkiem wyjdzie jeszcze lepiej
Canva.com / Stanislav Ostranitsa

Marchewka z groszkiem jest dobrze znana każdemu smakoszowi. Wzbudza ona mieszane uczucia. Niechęć przeważnie wynika ze styczności z dodatkiem, który był nieodpowiednio doprawiony. Warto wiedzieć, jak przyrządzić idealną marchewkę z groszkiem.

Marchewka z groszkiem jeszcze nigdy nie była tak pyszna

Nie da się ukryć, że marchewka z groszkiem cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego specjału. Niezwykle istotna jest kwestia jego przyrządzenia. Mało kto spodziewałby się, że kluczowe jest wzbogacenie dodatku o najzwyklejszy cukier.

Marchewka z groszkiem idealnie sprawdza się w roli dodatku do dań obiadowych takich jak przepyszne kotlety mielone. Ostatnio przedstawialiśmy przepis Jakuba Kuronia na ten swojski mięsny smakołyk. Dziś nasza uwaga skupi się na marchewce z groszkiem.

Jeśli chcemy, aby nasza marchewka z groszkiem smakowała bardziej wyraziście, warto dodać do niej stosowne przyprawy. Najbardziej istotny jest cukier. Wystarczy zaledwie szczypta, by wyeksponować walory marchewki. Cukier wydobędzie z niej naturalną słodycz.

Oczywiście cukier to nie wszystko, co należy wykorzystać w trakcie przygotowywania marchewki z groszkiem. Większość składników znajdziemy w większości kuchni. Co dokładnie będzie nam potrzebne?

  • 5 marchewek

  • 400 g groszku

  • 15 g masła

  • 15 g mąki

  • 2 g pieprzu

  • 2 g gałki muszkatołowej

  • 15 ml soku z cytryny

  • szczypta cukru

  • odrobina soli

(Canva / papkin)

Prosty przepis na marchewkę z groszkiem

Marchewka z groszkiem w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Na początku marchewki myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Umieszczamy je razem z groszkiem w garnku z niewielką ilością wody.

Garnek przykrywamy i rozpoczynamy gotowanie. Kiedy woda się już zagotuje, zmniejszamy ogień od minimum. Warzywa muszą zmięknąć. Jeśli woda odparuje, musimy ją uzupełnić. W przeciwnym wypadku nasz specjał może się przypalić

Masło podgrzewamy na patelni. Gdy już się rozpuści, wówczas dodajemy do niej mąkę. Smażymy ją przez chwilę. Jeśli lubimy eksperymenty, możemy mieszankę wzbogacić o odrobinę drobno posiekanej cebuli. Wówczas marchewka z groszkiem będzie jeszcze bardziej smakowita.

Zasmażkę dodajemy do warzyw. Całość podgrzewamy i doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Wszystko gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie marchewka z groszkiem powinna być już gotowa. Warto również sięgnąć po przepis na fantastyczne gołąbki z ziemniaczanym farszem.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Niebo na talerzu

Zapraszamy na nasz Instagram