Jak doprawić marchewkę z groszkiem?
Marchewka z groszkiem jest dobrze znana każdemu smakoszowi. Wzbudza ona mieszane uczucia. Niechęć przeważnie wynika ze styczności z dodatkiem, który był nieodpowiednio doprawiony. Warto wiedzieć, jak przyrządzić idealną marchewkę z groszkiem.
Marchewka z groszkiem jeszcze nigdy nie była tak pyszna
Nie da się ukryć, że marchewka z groszkiem cieszy się sporą popularnością wśród smakoszy. Nietrudno natknąć się na wielbicieli tego specjału. Niezwykle istotna jest kwestia jego przyrządzenia. Mało kto spodziewałby się, że kluczowe jest wzbogacenie dodatku o najzwyklejszy cukier.
Marchewka z groszkiem idealnie sprawdza się w roli dodatku do dań obiadowych takich jak przepyszne kotlety mielone. Ostatnio przedstawialiśmy przepis Jakuba Kuronia na ten swojski mięsny smakołyk. Dziś nasza uwaga skupi się na marchewce z groszkiem.
Jeśli chcemy, aby nasza marchewka z groszkiem smakowała bardziej wyraziście, warto dodać do niej stosowne przyprawy. Najbardziej istotny jest cukier. Wystarczy zaledwie szczypta, by wyeksponować walory marchewki. Cukier wydobędzie z niej naturalną słodycz.
Oczywiście cukier to nie wszystko, co należy wykorzystać w trakcie przygotowywania marchewki z groszkiem. Większość składników znajdziemy w większości kuchni. Co dokładnie będzie nam potrzebne?
5 marchewek
400 g groszku
15 g masła
15 g mąki
2 g pieprzu
2 g gałki muszkatołowej
15 ml soku z cytryny
szczypta cukru
odrobina soli
(Canva / papkin)
Prosty przepis na marchewkę z groszkiem
Marchewka z groszkiem w tej odsłonie nie powinna nikomu przysporzyć problemów. Na początku marchewki myjemy, obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Umieszczamy je razem z groszkiem w garnku z niewielką ilością wody.
Garnek przykrywamy i rozpoczynamy gotowanie. Kiedy woda się już zagotuje, zmniejszamy ogień od minimum. Warzywa muszą zmięknąć. Jeśli woda odparuje, musimy ją uzupełnić. W przeciwnym wypadku nasz specjał może się przypalić.
Masło podgrzewamy na patelni. Gdy już się rozpuści, wówczas dodajemy do niej mąkę. Smażymy ją przez chwilę. Jeśli lubimy eksperymenty, możemy mieszankę wzbogacić o odrobinę drobno posiekanej cebuli. Wówczas marchewka z groszkiem będzie jeszcze bardziej smakowita.
Zasmażkę dodajemy do warzyw. Całość podgrzewamy i doprawiamy cukrem, gałką muszkatołową, sokiem z cytryny, pieprzem oraz solą. Wszystko gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie marchewka z groszkiem powinna być już gotowa. Warto również sięgnąć po przepis na fantastyczne gołąbki z ziemniaczanym farszem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Niebo na talerzu