Jak długo powinno się gotować rosół? 1 zadziwiający patent mocno skraca ten czas
Rosół jest zupą, która wymaga długiego gotowania. Zwykle jest gotowy po 2- 3 godzinach gotowania na najmniejszym ogniu. Jeśli nie mamy tyle czasu, możemy ugotować wywar w szybkowarze, rosół będzie równie smaczny i aromatyczny, a jego przygotowanie zajmie 30 minut.
Jeszcze 30 lat temu szybkowar był w niemal każdej kuchni. Mogliśmy przygotować w nim pasztety, zapiekanki, np. z ryżem i jabłkami, a nawet upiec ciasta. Szybkowary przeżywają teraz drugą młodość i są coraz bardziej popularne, ponieważ to właśnie dzięki nim ulubione dania przygotujemy o wiele szybciej.
Rosół gotowany w szybkowarze będzie gotowy po 30 minutach od momentu wrzenia wody, co znacznie skraca czas przygotowywania wywaru. Wysoka temperatura i szczelne zamknięcie powodują, że pół godziny w zupełności wystarczy, żeby ugotować aromatyczny i pełen smaku rosół drobiowy.
Do rosołu w szybkowarze dodajemy jarzyny i mięso drobiowe. Nie możemy zapomnieć również o przyprawach i suszonych ziołach- lubczyk, liście laurowe i ziele angielskie to absolutna podstawa. Rosół doprawiamy solą i pieprzem przed samym podaniem.
Przepis na rosół gotowany w szybkowarze, będzie gotowy w 30 minut
Składniki:
-
1 kg mięsa z kurczaka, np. udek, pałek
-
3 marchewki
-
biała część pora
-
korzeń pietruszki
-
mały kawałek selera korzeniowego
-
cebula
-
natka pietruszki
-
5 liści kapusty włoskiej
-
2 liście laurowe
-
4 ziarna ziela angielskiego
-
łyżeczka suszonego lubczyku
-
sól, pieprz do smaku
Jak zrobić ekspresowy rosół w szybkowarze? Będzie bardzo smaczny i aromatyczny
Mięso umyj, oczyść, włóż do szybkowaru, dodaj ziele angielskie, liście laurowe, lubczyk. Dodaj również obrane warzywa, cebulę opal wcześniej nad ogniem lub podsmaż na suchej patelni.
Wszystkie składniki zalej 4 l wody, szybkowar szczelnie zamknij i wywar doprowadź do wrzenia, następnie zmniejsz moc grzania na najmniejszy i gotuj 30 minut.
Rosół po ugotowaniu przecedź, dopraw solą i pieprzem i podaj z makaronem i posiekaną natką pietruszki. Nie wyrzucaj mięsa i warzyw z rosołu, przygotujesz z nich wiele świetnych dań, np. pasztet do kanapek . Z mięsa zrobisz również farsz do pierogów .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jakubiak do placków ziemniaczanych zawsze dodaj ekstra składnik. Nie jest oczywisty
-
4 kroki do idealnej ryby smażonej w panierce. Nigdy więcej nie popełnisz tych błędów
-
Zupa zarzutka jak za dawnych lat. Wygrywa nawet z kapuśniakiem
Źródło: beszamel