Jak doprawić bigos, żeby był wyrazisty, ale nie gorzki?
Są tacy, którzy uważają, że do bigosu można wrzucić niemal wszystko, bo i tak będzie smaczny. Jednak jest to lekka przesada, zwłaszcza jeśli jesteśmy zwolennikami jego tradycyjnego smaku. Zobacz czym i jak najlepiej doprawić bigos, by smakował wszystkim biesiadnikom.
Podstawą bigosu jest oczywiście kiszona kapusta. Niektórzy dodają do niego też kapustę świeżą, by przełamać jego kwaśność. W dobrym bigosie nie może zabraknąć różnych gatunków mięs i wędzonych wędlin. To one stanowią o jego pożywności i wybornym smaku. Większość osób nie wyobraża sobie też bigosu bez suszonych grzybów. I rzeczywiście, zapewniają one tej potrawie niezwykły smak i nieco ciemniejszy kolor. A co z przyprawami?
Jak doprawić bigos?
Klasycznymi przyprawami do bigosu jest ziele angielskie, czarny pieprz, listki laurowe, jagody jałowca, kminek i majeranek. Przyprawy te nadają bigosowi leśno-korzennego aromatu. Poprawiają też jego strawność, bo bigos przez liczne dodatki nie należy do dań lekkich dla naszego żołądka.
Niektórzy dodają do bigosu też suszone owoce. Najlepiej pasują śliwki i rodzynki. Dorzuca się je zwykle do bigosu o wyrazistym, kwaśnym smaku. Nie można jednak przesadzić z ich ilością.
Do słodszej wersji bigosu, czyli z dodatkiem słodkiej kapusty niektórzy dodają też przecier pomidorowy. Smak wyrazistego bigosu można zaś przełamać powidłami śliwkowymi czy miodem.
Jeśli chodzi o sól, lepiej dodawać ją na samym końcu. Zarówno kiszona kapusta, jak i dodane wędliny zawierają jej zwykle na tyle dużo, że dania nie trzeba już dosalać.
Kiedy dodawać przyprawy?
Klasyczne przyprawy dodaje się do bigosu zwykle na początku gotowania. Mają wtedy czas, by uwolnić jak najwięcej smaku i aromatu.
Jeśli zaś chodzi o pozostałe dodatki, najlepiej dodawać je pojedynczo i po kilku minutach gotowania sprawdzić smak potrawy. Dzięki temu z pewnością nie przesadzimy z żadnym składnikiem.
Jeśli chcesz poznać dokładny przepis na bigos, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu recepturę na bigos myśliwski , a także na bigos szlachecki według Magdy Gessler .
Źródło zdjęcia: canva/BartoszLuka
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: beszamel.se, kobieta.onet Zapraszamy na nasz Instagram