Smakosze.pl Przepisy Jak idealnie doprawić flaczki?
canva.com/Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Jak idealnie doprawić flaczki?

19 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Flaki są jedną z najbardziej klasycznych zup w kuchni polskiej, jednak cały czas wiele osób jej nie znosi. Aby ułatwić niejadkom zjedzenie tego dania, należy je odpowiednio doprawić. Podstawową przyprawą jest świeży imbir, który doskonale maskuje wszelkie niedoskonałości flaczków.

Flaki mogą wywoływać sporo kontrowersji, w końcu głównym składnikiem są wołowe żołądki. Trzeba jednak pamiętać, że danie to potrafi smakować wybornie, a najlepsi kucharze nierzadko podają je w doskonały sposób.

Jeśli chcesz przygotować je samodzielnie w domu, pamiętaj o wielokrotnym myciu i wygotowaniu flaczków, co umożliwia pozbycie się nieprzyjemnego zapachu. Równie ważne są przyprawy - należy dodać ich sporo, z czego najważniejszym jest świeży imbir.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na doskonałe flaki

Chcesz zapoznać się z innymi przepisami? Sprawdź nasze inne receptury, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na banalnie prosty chlebek bananowy. Z tego tekstu dowiesz się, jak zrobić idealne ruskie pierogi według przepisu Ani Starmach.

Składniki:

  • 2 kg flaków wołowych parzonych

  • 4 duże marchwie

  • 4 duże cebule

  • 2 duże natki pietruszki

  • 200 g koncentratu pomidorowego

  • 5 listków laurowych

  • około 20 kulek ziaren ziela angielskiego

  • 3 łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka tartej gałki

  • 2 łyżeczki tartego imbiru

  • 2 łyżki słodkiej papryki

  • 1 łyżka soli

  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu

  • 4 ząbki czosnku

  • 5 łyżek oleju

Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i podsmażenia jej na oleju w dużym garnku. Gdy stanie się złocista, zetrzyj marchew na tarce i dodaj do cebuli. Dolej 3 litry wody, wrzuć ziele, listki, przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, surowe flaki, imbir, sól, paprykę oraz pieprz.

Zmniejsz gaz do minimalnej mocy, zakryj garnek i pozostaw zupę na około jedną godzinę. W trakcie gotowania sprawdź miękkość flaczków. Jeśli są już delikatne, nie przedłużaj podgrzewania.

Na sam koniec do zupy dodaj koncentrat pomidorowy oraz dużą ilość majeranku. Zamieszaj gęsty płyn. Gdy jesteś zadowolony ze smaku, potrawa jest gotowa. Smacznego.

Flaki wołowe
undefined

Źródło: canva.com/CCat82, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: olgasmile.com; kulinarnapolska.org

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy