Jak doprawić kakao? Kilka przypraw cudownie wpłynie na jego smak
Aromatyczne kakao to doskonały napój na chłodne jesienne wieczory. Jak go podawać, aby zachwycił nas swoim smakiem? Warto sięgnąć po garść niezwykle aromatycznych przypraw. To one doskonale podkręcą smak tego wybornego napoju.
Kakao to nie tylko smaczny, ale również zdrowy napój. Jest on naturalnym antyoksydantem. Redukuje stres, wzmacnia układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Jest również źródłem magnezu. Zdradzamy, jak przyrządzić ten pyszny napój. Uwaga, warto zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy!
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wyjątkowe kakao na jesienne wieczory
Składniki:
-
2 łyżki kakao (najlepiej dobrej jakości)
-
1 łyżeczka cukru lub ksylitolu
-
1/3 filiżanki wrzątku
-
gorące mleko
-
szczypta cynamonu
-
mała szczypta soli
Opcjonalnie:
-
1 goździk
-
szczypta imbiru, kardamonu oraz chilli
-
wanilia
-
bita śmietana - najlepiej domowa
Sposób wykonania:
Sposób wykonania tego napoju jest banalnie prosty. Wystarczy, że wsypiemy do filiżanki kakao oraz cynamon lub więcej przypraw m.in. ostre chilli i szczyptę imbiru. Wszystko zależy od naszych smakowych preferencji. Warto eksperymentować!
Zagrzej w rondelku mleko, a następnie zalej nim kakao. Opcjonalnie posłódźmy napój cukrem lub ksylitolem. Napój można podawać z dodatkiem bitej śmietany lub popularnych pianek. Dajcie znać, jaka jest wasza ulubiona wersja tego przysmaku!
Na naszej stronie można znaleźć inne przepisy na wyjątkowe napoje. Zdradzaliśmy m.in. dlaczego warto pić kawę z dodatkiem imbiru oraz pisaliśmy o zaletach soku z kiszonych buraków .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: domowe - potrawy