Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?
Jeśli uwielbiasz jeść wiśnie, wiesz jak wielkim problemem, jest ich drylowanie bez drylownicy - na szczęście istnieje banalny sposób na rozwiązanie tego problemu. Jednym z najprostszych rozwiązań jest wypchnięcie pestki za pomocą pałeczki do ryżu. Dzięki temu szybko uporasz się z dużą ilością tych owoców.
Wiśnie stanowią wspaniały składnik naszej diety. Choć sezon na nie, tak jak w przypadku czereśni nie trwa długo, warto kupować je przy każdej okazji, są bowiem wyjątkowo zdrowe i przepyszne.
Gdy chcemy jeść je jako przekąskę, pestki w żadnym wypadku nie przeszkadzają - jedyne co trzeba wtedy zrobić, to wypluć je po zjedzeniu miąższu. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, gdy mamy zamiar przygotować z nich desery.
Dalsza część artykułu pod nagraniem:
Jak drylować wiśnie bez drylownicy?
Choć drylownica powinna znajdować się w każdej kuchni, nie zawsze mamy do niej dostęp. Podczas gotowania konieczne jest niekiedy usuwanie pestek z wiśni, czereśni czy oliwek, do czego drylownica została właśnie stworzona.
Aby poradzić sobie z jej brakiem, wystarczy użyć jednego z przedmiotów codziennego użytku. W tym celu świetnie działa zwykła wsuwka do włosów. Wystarczy lekko ją rozsunąć, wbić do wnętrza owocu, lekko przekręcić i usunąć pestkę.
Kolejnym przedmiotem możliwym do znalezienia w zakamarkach kuchennych szuflad, jest prosta łyżeczka do deserów. Wsuwając ją delikatnie do wnętrza wiśni, należy znowu przekręcić, a pestka wyskoczy praktycznie sama.
Inne sposoby
Z mniej oczywistych przyrządów warto zapamiętać pałeczki, którymi jada się w kulturach azjatyckich. Tępą stroną przebija się owoc na wylot, a pestka wypada w zaskakująco szybkim tempie.
Najbardziej oszczędna, gdyż marnująca najmniej miąższu, jest klasyczna słomka - taka wykonana z metalu działa najłatwiej. Zasada jej działania jest praktycznie identyczna jak drylownicy. Wpychając słomkę przez środek wiśni, pestka zostaje wewnątrz narzędzia.
Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.
Źródło: blazekg, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: stylzycia.radiozet.pl