Smakosze.pl Porady Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?
YelenaYemchuk, Getty Images Pro

Jak drylować wiśnie lub czereśnie bez drylownicy?

4 lipca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Jeśli uwielbiasz jeść wiśnie, wiesz jak wielkim problemem, jest ich drylowanie bez drylownicy - na szczęście istnieje banalny sposób na rozwiązanie tego problemu. Jednym z najprostszych rozwiązań jest wypchnięcie pestki za pomocą pałeczki do ryżu. Dzięki temu szybko uporasz się z dużą ilością tych owoców.

Wiśnie stanowią wspaniały składnik naszej diety. Choć sezon na nie, tak jak w przypadku czereśni nie trwa długo, warto kupować je przy każdej okazji, są bowiem wyjątkowo zdrowe i przepyszne.

Gdy chcemy jeść je jako przekąskę, pestki w żadnym wypadku nie przeszkadzają - jedyne co trzeba wtedy zrobić, to wypluć je po zjedzeniu miąższu. Zupełnie inaczej sytuacja wygląda, gdy mamy zamiar przygotować z nich desery.

Dalsza część artykułu pod nagraniem:

Jak drylować wiśnie bez drylownicy?

Choć drylownica powinna znajdować się w każdej kuchni, nie zawsze mamy do niej dostęp. Podczas gotowania konieczne jest niekiedy usuwanie pestek z wiśni, czereśni czy oliwek, do czego drylownica została właśnie stworzona.

Aby poradzić sobie z jej brakiem, wystarczy użyć jednego z przedmiotów codziennego użytku. W tym celu świetnie działa zwykła wsuwka do włosów. Wystarczy lekko ją rozsunąć, wbić do wnętrza owocu, lekko przekręcić i usunąć pestkę.

Kolejnym przedmiotem możliwym do znalezienia w zakamarkach kuchennych szuflad, jest prosta łyżeczka do deserów. Wsuwając ją delikatnie do wnętrza wiśni, należy znowu przekręcić, a pestka wyskoczy praktycznie sama.

Inne sposoby

Z mniej oczywistych przyrządów warto zapamiętać pałeczki, którymi jada się w kulturach azjatyckich. Tępą stroną przebija się owoc na wylot, a pestka wypada w zaskakująco szybkim tempie.

Najbardziej oszczędna, gdyż marnująca najmniej miąższu, jest klasyczna słomka - taka wykonana z metalu działa najłatwiej. Zasada jej działania jest praktycznie identyczna jak drylownicy. Wpychając słomkę przez środek wiśni, pestka zostaje wewnątrz narzędzia.

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy tragiczne wydarzenia - 3-letnie dziecko zmarło po zjedzeniu płatków śniadaniowych. Ten tekst poświęcony został sokowi ze świeżego buraka oraz jego prozdrowotnym właściwościom.

Projekt bez tytułu - 2021-07-04T130342.521
undefined

Źródło: blazekg, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: stylzycia.radiozet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy