Smakosze.pl Porady Jak ekspresowo zmiękczyć masło?
canva/pixelshot

Jak ekspresowo zmiękczyć masło?

4 października 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Twarde masło potrafi zdenerwować. Zwłaszcza rano, kiedy szybko potrzebujesz posmarować nim chleb czy bułki, a ono jest niczym kamień. Zobacz, jak ekspresowo możesz zmiękczyć masło. Dzięki temu każdy poranek będzie już dla ciebie mniej stresujący.

Krowie masło jest bardzo smaczne i bogate w naturalne witaminy. Niestety ma tę wadę, że trzymane w lodówce twardnieje. Wtedy, zamiast posmarować nim pieczywo, prędzej zrobimy w nim dziurę. Na szczęście jest kilka szybkich sposobów na to, by zmiękczyć masło.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak ekspresowo zmiękczyć masło?

Jeśli zapomniałaś wyjąć wcześniej masło z lodówki, możesz je zmiękczyć sprytnym sposobem. Do szklanki czy kubka nalej gorącej wody, pozostaw na minutę i wylej wodę. Potrzebną porcję masła umieść na talerzyku i nakryj ją gorącą szklanką. Znajdujące się pod nią masło po 3-4 minutach nabierze smarownej konsystencji.

Innym sposobem na przyspieszenie mięknięcia masła jest pokrojenie go na małe porcje. Cienkie plasterki masła szybko staną się miękkie w temperaturze pokojowej.

Masło na talerzyku możesz też postawić na ciepłym kaloryferze. Nie trzymaj go jednak zbyt długo, bo może się łatwo upłynnić.

Szybszą, ale też bardziej ryzykowną metodą rozmiękczania masła jest wstawienie go do kuchenki mikrofalowej. Najlepiej rozmiękczać masło etapami, sprawdzając co 10 sekund czy nie ma już pożądanej miękkości. Inaczej może się po prostu rozpuścić.

Masło szybciej zmięknie, jeśli będziesz je kroić gorącym, a przynajmniej dobrze ciepłym nożem. W tym celu obok deski do krojenia możesz postawić kubek z gorącą wodą i co chwilę zanurzać w nim ostrze noża.

A może maselnica?

Jeśli jednak nie chcesz mieć co rano problemów z twardym masłem, spokojnie możesz je trzymać w maselnicy. Najlepiej sprawdzi się ceramiczna, nieprzezroczysta maselnica, bo nie przepuszcza światła. A światło, podobnie jak wyższa temperatura przyspieszają psucie się masła.

Pamiętaj też, by nie wkładać do maselnicy zbyt dużych porcji masła. Najlepiej tyle ile zużyjesz przy jednym posiłku czy w ciągu dnia. Masło zbyt długo trzymane w temperaturze pokojowej zacznie jełczeć i zrobi się gorzkawe w smaku.

Na naszych stronach znajdziesz dużo innych, kuchennych porad. Dowiesz się np. jak przechowywać pomidory albo jak można wykorzystać skórkę od banana.

masło w maselnicy
masło w maselnicy

Źródło zdjęcia: canva/Latvian

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mamadu

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy