Jak można wykorzystać skórkę od banana?
Po zjedzeniu banana zawsze zostaje skórką, z którą nie wiadomo co zrobić. Okazuje się, że wyrzucanie ich do kosza na śmieci to wielki błąd - można wykorzystać je jako nawóz dla roślin. Dzięki niemu wszystkie kwiaty nabiorą pięknego koloru i staną się bardziej żywotne.
Banany są tak powszechnymi obecnie owocami, że można znaleźć je w praktycznie każdym sklepie czy straganie z owocami. Nic dziwnego, w końcu są wyjątkowo pyszne i mają przyjemną fakturę.
Po obraniu delikatnego miąższu ze skórki możemy się nim zajadać - jednak sama skórka wydaje się większości nas zwykłym odpadkiem. Nic bardziej mylnego - przy jej pomocy, twoje domowe rośliny będą rosły jeszcze lepiej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Nawóz ze skórki po bananie
Obecnie panuje tendencja do wykorzystywania wszystkich produktów w 100%, z tego powodu wyrzucanie rzeczy, które mogą się jeszcze do czegoś przydać, jest zwyczajnym błędem.
Po zebraniu kilku skórek bananowych pokrój lub porwij je na mniejsze kawałki i włóż do słoika. Zalej je wodą, zakręć i odstaw na kilka dni w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej piwnicy.
Po tym czasie woda nasyci się witaminami i składnikami mineralnymi, jak wapń, potas, fosfor, azot, magnes i kwas krzemowy, które są istotne dla funkcjonowania roślin. Szczególnie awokado doceni taki nawóz.
Chroni przed mszycami
Skórkę można również wstawić do piekarnika i włączyć go na najniższą moc, przy jednocześnie uchylonych drzwiach. Tak skórka ususzy się i będzie można zmielić ją na pył w blenderze lub moździerzu kuchennym.
Proszek ten świetnie chroni rośliny przed mszycami. Wystarczy rozsypać go na ziemi wokół rośliny, a szkodniki nie będą chciały na niej żerować, ponieważ nie tolerują zapachu skórki.
Świeża skórka pomaga również przy wyciąganiu drzazg. Jej miękką stroną należy przetrzeć ranę, a skóra się zmiękczy i drzazga łatwiej wyjdzie.
Źródło: canva/FernandoPodolski, Getty Images Signature
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: haps.pl