Smakosze.pl Przepisy Jak Ewa Wachowicz robi pierogi z kapustą i grzybami?
canva/vivoo, Getty Images; Pawel Wodzynski/East News

Jak Ewa Wachowicz robi pierogi z kapustą i grzybami?

11 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz nie mają sobie równych dzięki jednemu sekretnemu trikowi. Wachowicz nie wylewa wody po moczeniu grzybów, lecz dodaje ją do farszu. Dzięki temu pierogi nabierają intensywniejszego smaku, a także są bardziej delikatne. Mało kto zna ten genialny sposób.

Pierogi z kapustą i grzybami to niekwestionowana klasyka, która najczęściej serwowana jest w czasie świąt, kiedy jedzenie mięsa jest wbrew zasadom. Aby uwydatnić ich smak, warto skorzystać ze sposobu Ewy Wachowicz.

Była Miss Polonia radzi, aby nie wylewać wody po moczeniu suszonych grzybów. Te oddały do niej mnóstwo smaku i aromatu, których strata byłaby niewskazana. Dlatego Wachowicz wlewa ją z powrotem do farszu, nawilżając go, a także aromatyzując.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pierogi z kapustą i grzybami Ewy Wachowicz

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

Ciasto:

  • 500 g mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka gorącej wody

Farsz:

  • 300 g kapusty kiszonej

  • 30 g suszonych grzybów

  • 1 cebula

  • 1 łyżka masła

  • Sól

  • Pieprz

Zacznij od sporządzenia ciasta. Mąkę wsyp na stolnicę, wlej wrzątek i zacznij zagniatać. Gdy zaczną robić się z niej kluski, dodaj do mąki i wody jajko. Po połączeniu odstaw ciasto na 20 minut pod przykryciem.

Namoczone szklanką wody grzyby odsącz i posiekaj na drobne kawałki. Cebulę obierz, pokrój w kostkę i wrzuć na patelnie z rozpuszczonym masłem. Podsmaż ją, dodaj posiekaną i odsączoną kapustę, a także grzyby oraz wodę po nich. Gotuj farsz, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem.

Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm. Szklanką wycinaj krążki z ciasta. Na każdy krążek nakładaj łyżką porcje farszu. Lep pierogi zwilżając brzegi ciasta wodą. W garnku z wrzącą i osoloną wodą gotuj pierogi około dwie minuty od ich wypłynięcia na powierzchnie. Smacznego.

Pierogi

Źródło: canva/thepiwko, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy