Smakosze.pl Przepisy Jak Magda Gessler robi idealne naleśniki?
Piotr Molecki/East News; canva/ballycroy, Getty Images Signature

Jak Magda Gessler robi idealne naleśniki?

20 września 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Magda Gessler uznawana jest za jedną z najlepszych ekspertów w dziedzinie gotowania. Jeśli chcesz przygotować naleśniki tak, jak gwiazda TVN-u, mamy dla ciebie jej genialny trik z łyżką. Gessler sprawdza na niej gęstość ciasta - jeśli ją pokrywa, a przy okazji delikatnie spływa, ma idealną konsystencję.

Mało kto uważa, że naleśniki są trudne w gotowaniu, jednak uzyskanie dobrego ciasta może być nie lada sztuką - dlatego Magda Gessler stosuje trik, dzięki któremu każda partia ciasta wychodzi idealnie.

Po wymieszaniu wszystkich składników Gessler macza w masie łyżkę i obserwuje, jak ciasto się na niej zachowuje. Dobra gęstość osiągnięta jest wtedy, gdy ciasto pokrywa grzbiet łyżki, lecz nie jest zbyt sztywne i spływa po niej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na naleśniki Magdy Gessler

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Przeczytaj ten artykuł , w którym pokazujemy skarb, wzięty za ziemniaka. W tym tekście zdradzamy sposób na pyszne kluski śląski w ekspresowym tempie.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mleka

  • 1,5 szklanki wody gazowanej

  • 2 jajka

  • 2 szklanki mąki

  • szczypta soli

Na początku wbij jajka do miski i rozbełtaj je wraz z solą. Jeśli chcesz bardziej puszyste naleśniki, ubij jajka na delikatną pianę. Przesiej mąkę bezpośrednio do jajek, a mleko połącz z wodą gazowaną.

Wlej wodę i mleko do jajek z mąką. Mikserem lub rózgą kuchenną wymieszaj wszystkie składniki. Wsyp do ciasta szczyptę soli i sprawdź jego gęstość, używając tricku Gessler.

Na patelni rozsmaruj niewielka ilość tłuszczu i postaw ją na gazie. Rozgrzej ją i wylewaj na jej powierzchnie porcje ciasta. Smaż naleśniki z obu stron na złoty kolor. Smacznego.

Ciasto na naleśniki

Źródło: canva/RyersonClark, Getty Images Signature

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: przyslijprzepis; kuchnia.wp.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy