Jak mrozić chleb?
Chleb towarzyszy nam od zarania dziejów, a najstarsze znalezisko archeologiczne datowane jest na około 12 tysięcy lat przed naszą erą . W tamtych czasach nie przypominał on pieczywa współczesnego - wtedy były to proste płaskie placki, które składały się jedynie z wody i mąki.
Chleb jest również nie tylko zwykłą żywnością, wszak stanowi ważny element religii. Dlatego wiele osób odnosi się do niego z tak ogromnym szacunkiem, a wyrzucanie bochenków nie jest mile widziane. Aby temu zaradzić, można zamrażać go w zamrażalniku - poniżej zdradzamy najlepszą metodę mrożenia, która wyjątkowo ułatwia jego późniejsze rozmrażanie.
Chleb należy mrozić kromkami
Z pewnością większość osób wkłada całe bochenki chleba do zamrażalnika, jednak nie jest to idealne rozwiązanie. Po rozmrożeniu trzeba zjeść całość, ponieważ ponowne mrożenie jest niewskazane. Dlatego przed konserwacją warto pokroić go w kromki i zastosować specjalną technikę.
Po pokrojeniu bochenka w mniejsze kawałki układa się je w naczyniu, które zmieści się do szuflady zamrażalnika. Może być to talerz, blacha do pieczenia czy naczynie żaroodporne. Kromki pozostawia się tam do pełnego zamrożenia, a najoptymalniej jest zaczekać całą noc, by mieć pewność, że zamarzły również wewnątrz.
Po wstępnym zmrożeniu można przełożyć pieczywo do strunowych torebek , które doskonale blokują dostęp zapachom, wydzielanym przez inne produkty spożywcze wewnątrz lodówki - nikt wszak nie chce jeść kanapek, które pachną zamrożonym mięsem czy zupą.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym opisujemy powody, dla którego Polacy ograniczają spożycie mięsa. W tym tekście z kolei pokazujemy najnowsze doniesienia na temat otwarcia sklepów i restauracji w majówkę.
Źródło: Алексей Филатов, Getty Images
Jak rozmrażać chleb?
Frank Carollo, piekarz pracujący w piekarni Zingerman's Bakehouse w stanie Michigan w USA wypracował dwie techniki, które optymalizują cały proces. Dzięki jego radom każdy z nas może we własnym domu cieszyć się smakiem i aromatem świeżo upieczonego chleba.
Pierwsza z nich polega na wyjęciu kromek z lodówki i odstawieniu ich w temperaturze pokojowej do pełnego rozmrożenia. Następnie wystarczy wstawić je do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 10 minut. Dobrym pomysłem jest również włożenie naczynia żaroodpornego z wodą do piekarnika - parująca woda sprawi, że chleb nie wyschnie.
Druga metoda jest znacznie szybsza, ponieważ według zaleceń Carollo, wkłada się zamrożony chleb do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 40 minut . W tym przypadku także warto zastosować naczynie żaroodporne z wodą. Mrożąc chleb, pamiętaj, aby włożyć go do zamrażalnika jak najszybciej po zakupie. Nie przechowuj go w takich warunkach dłużej niż 3-4 miesiące, gdyż pieczywo przemrozi się i nie będzie dobrze smakować.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kaucje za butelki: padła wstępna data wprowadzenia nowej regulacji
-
Biedronka wspiera polskich producentów żywności, nowa akcja sieci
źródło: pl.newsner.com; zdrowie.radiozet.pl