Smakosze.pl Przepisy Jak najlepiej przyrządzić wątróbkę drobiową?
canva/Elena_Danileiko

Jak najlepiej przyrządzić wątróbkę drobiową?

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbka z cebulką dla wielu osób jest niezjadliwa, lecz ma swoich fanów. Aby przyrządzić ją w najlepszy sposób, konieczne jest użycie niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu będzie mniej strzelała podczas smażenia.

Wątróbka ma w sobie bardzo dużo wody, która w kontakcie z nagrzanym tłuszczem strzela gorącymi kropelkami. Dodatkowym sposobem na uniknięcie tego jest delikatne nakłucie jej widelcem.

Kolejną ważną zasadą jest odpowiednio późne solenie wątróbki. Jeśli zrobi się to zbyt szybko, wątróbka będzie twarda i nieprzyjemna w jedzeniu . Dlatego sól dodaje się pod sam koniec smażenia.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na wątróbkę z cebulką

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 800 g wątróbki drobiowej

  • 3 średnie cebule

  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej

  • 6 łyżek oleju

  • 1 płaska łyżeczka soli

Zacznij od oczyszczenia wątróbek. Przejrzyj każdą z nich dokładnie - jeśli zauważysz na nich białe żyłki czy przerosty tłuszczowe, usuń je za pomocą ostrego noża. Każdą z nich obtocz w mące i odstaw na bok.

Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i smaż na niej pokrojoną cebulę. Gdy ta skarmelizuje się i zmięknie, zdejmij ją z patelni.

Na patelnię ponownie wlej 3 łyżki oleju i smaż na niej obtoczoną w mące wątróbkę. Każdą z nich podgrzewaj maksymalnie 2 minuty. Dodaj cebulę, posól i duś przez kilka minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami . Smacznego.

Wątróbka z cebulką
undefined

Źródło: canva.com/witoldkr1, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy