Jak najlepiej przyrządzić wątróbkę drobiową?
Wątróbka z cebulką dla wielu osób jest niezjadliwa, lecz ma swoich fanów. Aby przyrządzić ją w najlepszy sposób, konieczne jest użycie niewielkiej ilości tłuszczu. Dzięki temu będzie mniej strzelała podczas smażenia.
Wątróbka ma w sobie bardzo dużo wody, która w kontakcie z nagrzanym tłuszczem strzela gorącymi kropelkami. Dodatkowym sposobem na uniknięcie tego jest delikatne nakłucie jej widelcem.
Kolejną ważną zasadą jest odpowiednio późne solenie wątróbki. Jeśli zrobi się to zbyt szybko, wątróbka będzie twarda i nieprzyjemna w jedzeniu . Dlatego sól dodaje się pod sam koniec smażenia.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na wątróbkę z cebulką
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
-
800 g wątróbki drobiowej
-
3 średnie cebule
-
2 płaskie łyżki mąki pszennej
-
6 łyżek oleju
-
1 płaska łyżeczka soli
Zacznij od oczyszczenia wątróbek. Przejrzyj każdą z nich dokładnie - jeśli zauważysz na nich białe żyłki czy przerosty tłuszczowe, usuń je za pomocą ostrego noża. Każdą z nich obtocz w mące i odstaw na bok.
Cebule pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i smaż na niej pokrojoną cebulę. Gdy ta skarmelizuje się i zmięknie, zdejmij ją z patelni.
Na patelnię ponownie wlej 3 łyżki oleju i smaż na niej obtoczoną w mące wątróbkę. Każdą z nich podgrzewaj maksymalnie 2 minuty. Dodaj cebulę, posól i duś przez kilka minut. Podawaj z tłuczonymi ziemniakami . Smacznego.
Źródło: canva.com/witoldkr1, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: aniagotuje.pl