Smakosze.pl Porady Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi?
canva/Valdas Jarutis

Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi?

26 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Śledzie potrafią doskonale smakować. Pod warunkiem, że nie są zbyt słone, bo sól potrafi zdominować smak całej potrawy. A wiesz jak najlepiej pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi? Poznaj kilka sprawdzonych sposobów i przygotuj delikatne i kruche śledzie z ulubionymi dodatkami.

Solenie śledzi to jedna z najskuteczniejszych i najpopularniejszych metod ich utrwalania. Sól wchłonięta przez rybę chroni ją przed zepsuciem i pozwala przechowywać ją przez długi czas.

Jednak ilość soli, którą wchłaniają śledzie, jest zazwyczaj na tyle duża, że nie są one ani smaczne, ani zdrowe. Przed przygotowaniem z solonych śledzi potrawy należy je więc wymoczyć.

Jak pozbyć się nadmiaru soli ze śledzi?

Choć zazwyczaj śledzie moczymy w zimnej wodzie, to jednak nie jest ona najskuteczniejszym sposobem na ich odsolenie. O wiele szybciej można z nich usunąć nadmiar soli, namaczając je w mleku.

Mleko bowiem szybciej pochłania sól, a także dobrze neutralizuje słony smak. Śledzie moczone w mleku są delikatniejsze, bardziej kruche i nabierają mlecznej nuty smakowej.

Jeśli zaś marzą ci się śledzie marynowane, a nie możesz spożywać octu mamy dla ciebie dobre rozwiązanie. Wymocz śledzie w maślance lub zsiadłym mleku. Sfermentowane mleko nada śledziom kwaskowego smaku, a także zwiększy ich kruchość.

Jak długo moczyć śledzie?

Czas moczenia śledzi zależy od stopnia ich zasolenia i tego, jaką słoność ryby chcemy uzyskać. Niektórzy moczą solone śledzie 1-2 godziny, inni nawet dobę. Nie należy jednak przesadzać z czasem moczenia ryby, bo straci ona swój charakter i wyrazistość.

W czasie moczenia śledzi należy kilka razy zmienić wodę lub mleko. To przyspieszy proces odsalania ryby.

Jeśli szukasz przepisów na pysznego śledzia, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na śledzie pod majonezową pierzynką , a także na pikantne śledziki z porem i jabłkiem .

śledzie
śledzie

Źródło zdjęcia: canva/MurzikNata

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: winiary, beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy