Jak przygotować jedzenie na Wielkanoc? Garść babcinych porad
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Dla tych z was, którzy jeszcze gotują i pieką, przygotowaliśmy garść babcinych porad, które ułatwią wam przygotowanie najpopularniejszych specjałów. Zobaczcie, co zagwarantuje wam sukces i zachwyty gości.
Wielkanocne potrawy zawsze wyjdą. Wystarczy jedynie oprzeć ich przygotowanie o sprawdzone receptury i nie zapomnieć, by w skupieniu podążać za instrukcjami. Najwięcej wskazówek zawierają babcine przepisy, które nierzadko przechodziły z pokolenia na pokolenie. Warto zaufać wieloletniemu doświadczeniu.
Świąteczne potrawy z babcinymi patentami będą idealne
Babciny świąteczny schab zawsze wychodził soczysty dzięki długiemu moczeniu w solance. Wymagało ono czasu, lecz owocowało doskonałym smakiem. Szynka miała idealną konsystencję dzięki zanurzeniu jej w zimnej wodzie tuż po ugotowaniu.
Pieczyste zawsze wychodziło wilgotne, bo babcie wiedziały, że wstawienie do piekarnika brytfanki z gorącą wodą pozwoli uniknąć przesuszenia potraw. Klops zawsze miał piękne jajka, bo babcie znały patent na sprawdzenie świeżości jaja — zepsute zawsze wypływało na powierzchnię — i wiedziały jak je ugotować .
Wielkanocne wypieki bez tajemnic
Babcie doskonale znały sekret przygotowania idealnych ciast świątecznych. Zawsze doprowadzały składniki o temperatury pokojowej, gdy tego wymagały i korzystały ze schłodzonych, kiedy było trzeba.
Drożdżowe zawsze wychodziło im delikatne i puszyste, gdyż używały jedynie żółtek, a mleko zawsze było odpowiednio ciepłe , dzięki czemu drożdże pomagały ciastu urosnąć. Babcine babki piaskowe były niezwykle sypkie i smaczne, gdyż zawierały mąkę ziemniaczaną. Skrobia pochłaniała nadmiar płynu, nadając wypiekowi odpowiedniej struktury.
Kruche spody szarlotek rozpływały się w ustach dzięki dodatkowi smalcu oraz sprawnemu zagniataniu ciasta. Wprawne ruchy rąk pozwalały uniknąć nadmiernego rozgrzewania się masy, przez co potem kruszonkę bez problemu przyrządzało się, ścierając masę na tarce. Babcine rady są niezastąpione.
Źródło zdjęcia: canva/fcafotodigital
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Obłędnie soczysta biała kiełbasa z piekarnika. Zdradzamy najlepszy przepis
-
Jak długo można przechowywać jajka na twardo? Mało kto zdaje sobie sprawę
-
Jak przygotować galaretkę drobiową bez żelatyny? Wystarczy pamiętać o 1 składniku
Źródło: werandacountry, kuchnia.wp