Jak zrobić soczysty klops wielkanocny? Mamy niezawodny babciny trik
Klops albo też pieczeń rzymska jest popularnym daniem mięsnym podawanym na wielkanocnych stołach. Sekretem soczystości specjału jest dodatek startych na tarce surowych ziemniaków. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Klops zazwyczaj przyrządza się z mięsa wołowo-wieprzowego, lecz nie jest to regułą. Z wieprzowej łopatki też wyjdzie smaczny. Niektórzy specjał wzbogacają o ugotowane na twardo jajka.
Wersja z ziemniakiem zachwyci tych, którzy cenią sobie soczyste i rozpływające się w ustach mięso. Zioła wydobędą smak wieprzowiny, a czosnek i cebula nadadzą jej charakteru. Przygotujcie to danie na wielkanocne śniadanie, a wasi bliscy będą zachwyceni.
Przepis na soczysty klops wielkanocny
Składniki:
1 kg mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
1 duży ziemniak
1 większa cebula
4 jajka
pół szklanki bułki tartej
1 średni ząbek czosnku
1-2 łyżeczki soli
szczypta tymianku, lubczyku, majeranku, papryki słodkiej i pieprzu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Jajka gotujemy na twardo. Cebulę i ziemniaka obieramy, bulwę myjemy. Oba warzywa ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy mięso, bułkę tartą i przyprawy. Wyrabiamy masę, do czasu aż stanie się klejąca. Formujemy z niej okrągły klops, wewnątrz umieszczając obrane i ostudzone jajka na twardo.
Klops przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy go około 50 minut. Podajemy wraz z innymi mięsnymi specjałami. Doskonale smakuje z wyrazistą ćwikłą z buraków. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/Wiktory
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak hodować i wykorzystać rzeżuchę? Najłatwiejszy sposób na duże wielkanocne zbiory
Muffiny jajeczne z marchewką i serem pleśniowym. Proste śniadanie o wyjątkowym aromacie
Jak wyczyścić przypaloną od spodu patelnię? Prezentujemy najlepsze i najszybsze metody
Źródło: smacznapyza, holistic-masazidietetyka