Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić aksamitny domowy smalec?
canva/TeresaKasprzycka

Jak przyrządzić aksamitny domowy smalec?

29 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Świeży chleb posmarowany aromatycznym smalcem, obłożony plasterkami kiszonego ogórka. Masz na niego ochotę? Jeśli tak, powiemy ci, jak przyrządzić aksamitny domowy smalec. Jego przygotowanie nie jest trudne, a kluczem do puszystości jest odrobina mleka.

Smalec z pewnością nie jest zdrowy, za to jaki smaczny. Czasami ma się po prostu na niego ochotę. A jeśli je się go sporadycznie, z całą pewnością nie zaszkodzi.

W ostatnich latach smalec przeżywa swoiste odrodzenie. Kiedyś uznawany był za tanią omastę do chleba, dziś uchodzi za oryginalne smarowidło. Często jest serwowany w najlepszych restauracjach jako czekadełko. Dziś takie wyborne smarowidło możecie przygotować sami. A więc do dzieła.

Jak przyrządzić aksamitny domowy smalec?

Składniki:

  • 50 dag słoniny

  • 30 dag surowego boczku

  • 4 cebule

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 jabłko

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki mleka

Przygotowanie smalcu

Słoninę i boczek oddzielnie zmiel w maszynce do mięsa lub pokrój w małą kostkę. Im bardziej będą rozdrobnione, tym szybciej wytopi się z nich tłuszcz.

Cebulę obierz, pokrój w niedużą kostkę. Ząbki czosnku obierz, drobno posiekaj lub przepuść przez praskę. Jabłko obierz, pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na dużych oczkach.

Słoninę włóż do garnka, ustaw na niedużym ogniu i podgrzewaj, by wytapiał się z niej tłuszcz. Gdy niemal cała słonina się wytopi, dodaj do niej rozdrobniony boczek.

Całość podgrzewaj, aż wytopi się całkowicie tłuszcz z boczku. Wtedy dodaj do garnka cebulę, czosnek i jabłko. Smaż na małym ogniu, aż cebula ładnie się zrumieni.

Smalec zdejmij z ognia, dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niego mleko, wymieszaj, odstaw do ostygnięcia.

Jeszcze ciepły, płynny smalec rozlej do słoiczków lub pojemniczków. Gdy całkowicie wystygnie, wstaw go do lodówki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne sycące pyszności. Zobacz, jak przygotować golonkę z chrupiącą skórką , a także jak zrobić żeberka w kiszonej kapuście .

składniki na smalec
składniki na smalec

Źródło zdjęcia: canva/Yuliya Furman

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy