Golonka w gęstej marynacie z bosko chrupiącą skórką
Może i jest tłusta i kaloryczna, ale jak smakuje. Mowa o golonce, na której widok poleci ślinka nie jednej osobie. A dziś będziemy kusić golonką z bosko chrupiącą skórką. Taki efekt uzyskujemy dzięki gęstej, aromatycznej marynacie. Jesteśmy pewni, że wy też zachwycicie się jej smakiem.
Choć golonkę można rozmaicie przyprawiać, ogólna zasada jej przygotowania jest jedna. Najpierw trzeba ją ugotować, a gdy już zmięknie piec do zrumienienia skórki. Proces przypiekania skórki można przyspieszyć, smarując golonkę przeróżnymi marynatami, miodem czy piwem. W ten sposób golonka zyska też na smaku, bo gdy ją ponacinamy, składniki marynaty wnikną też do środka mięsa.
A jeśli ktoś chce, żeby ta potrawa nie była dla niego zbyt kaloryczna, może zrezygnować z jedzenia skórki. To właśnie w niej kryje się bowiem najwięcej tłuszczu. Chociaż oczywiście proces gotowania i pieczenia sukcesywnie wytapia ze skórki tłuszcz.
Golonka w gęstej marynacie z bosko chrupiącą skórką
Składniki:
1 golonka tylna
1 marchewka
1 pietruszka
1 cebula
2-3 listki laurowe
po kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
sól
na marynatę:
4-5 łyżek keczupu
2 łyżki miodu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki musztardy
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
pieprz
Przygotowanie golonki
Golonkę oczyść, opłucz, włóż do dużego garnka, zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu, zagotuj. Dodaj trochę soli, gotuj na małym ogniu ok. godzinę.
Do gotującej się golonki dodaj oczyszczone i przekrojone warzywa. Możesz też dosypać łyżeczkę cukru, żeby mięso szybciej zmiękło. Golonkę gotuj jeszcze godzinę.
Golonkę wyjmij z wywaru, przestudź. W tym czasie wymieszaj składniki marynaty. Golonkę ponacinaj, aż do kości. Ułóż ją w brytfannie, posmaruj marynatą.
Golonkę wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz do czasu, aż jej skórka ładnie się zrumieni. W czasie pieczenia obracaj golonkę, tak by cała skórka ładnie się przypiekła.
Na naszej stronie znajdziesz też inne przepisy na pożywne potrawy. Sprawdź, jak przygotować duszone żeberka, a także jak zrobić gulasz z drobiowych żołądków.
Źródło zdjęcia: canva/ffolas
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: uwielbiam Zapraszamy na nasz Instagram