Smakosze.pl Przepisy Jak przyrządzić śląską roladę?
canva/Petroos

Jak przyrządzić śląską roladę?

21 października 2021

Dobrze wykonana śląska rolada wołowa to prawdziwy rarytas. Choć jest to danie pracochłonne, warto poświęcić czas i przygotować je na niedzielny obiad. Ich smak was zachwyci. Idealnym dodatkiem do dania są kluski śląskie oraz kapusta modra.

Przepis na obłędnie pyszne rolady śląskie

Składniki:

  • 6 plastrów dobrej jakości wołowiny

  • 6 plasterków boczku wędzonego

  • 6 plasterków ulubionej kiełbasy

  • 3 kiszone ogórki

  • 1 średnia cebula

  • 6 łyżeczek musztardy sarepskiej

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Mięso rozbijamy tłuczkiem na kotlety, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Na jednej ze stron smarujemy musztardą. Kiełbasę, boczek wędzony, ogórki kroimy w cienkie paski. Cebulę obieramy i siekamy. Całość mieszamy .\

Gotowy farsz nakładamy od „musztardowej" strony i zwijamy mięso w ciasne rulony. Używamy do tego celu nici wędliniarskich lub szpikulców. W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy rolady z obu stron.

Następnie zmniejszamy ogień do minimum i pieczemy pod przykryciem, aż do miękkości mięsa. Od czasu do czasu danie podlewamy wodą, by się nie spaliło. Po upieczeniu, rolady wyjmujemy, a gdy ostygną, ściągamy z nich nitki lub szpikulce .

Z wywaru, który pozostał w naczyniu, przygotowujemy sos. W tym celu zagęszczamy go zawiesiną z mąki pszennej i wody, a następnie dodajemy zahartowaną śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Rolady podajemy z kluskami śląskimi i modrą kapustą . Danie będzie równie smaczne, jeśli zaserwujemy je z ziemniakami z wody oraz dowolną inną surówką np. pikantną z marchewki .

Kapusta czerwona w misce
Kapusta czerwona w misce

Źródło zdjęcia: canva/alejandrophotography

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mojegotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy