Smakosze.pl
Krojenie kapusty

canva/Image Source, Getty Images Pro

Jak przygotować modrą kapustę?

8 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Modra kapusta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej. Zwyczajowo podawana jest wraz z roladą i kluskami śląskimi. Jeśli chcesz nadać jej odpowiedni smak, dodaj do niej goździki oraz garść rodzynek.

Modra kapusta jest klasycznym przepisem wprost z kuchni śląskiej. Doskonały smak sprawia, że miliony Polaków kochają ją jako dodatek do schabowego czy mielonego. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników ani pracy, więc sprawdza się jako sposób na szybkie gotowanie.

Szczypta mielonych goździków dostarcza kapuście delikatnego korzennego smaku, który podkreśla pieczenie czy inne mięsa. Z kolei rodzynki dbają o odpowiedni poziom słodyczy, który równoważy kwas soku z cytryny.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na modrą kapustę

Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.

Projekt bez tytułu - 2021-08-31T202028.990

Najlepszy sposób na puszysty domowy chleb bez wyrabiania

CZYTAJ DALEJ
  • 1 czerwona kapusta

  • 1 cebula

  • 100 g rodzynek

  • 1 łyżka cukru

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • szczypta mielonych goździków

  • sól

  • pieprz

Modra kapusta jest prosta w przygotowaniu

Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Kapustę obierz z brzydkich liści, przepłucz pod bieżącą wodą, wytnij głąba i poszatkuj w cienkie paseczki. Przełóż ją do miski, posól i odstaw na 10 minut.

W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sok z cytryny, sól oraz cukier. Następnie włóż do niej kapustę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.

Cebulę podsmaż na patelni. Odcedź kapustę, dodaj do niej cebulę, rodzynki, szczyptę goździków, sól oraz pieprz. Wymieszaj i podawaj na ciepło. Smacznego.

Modra kapusta

Modra kapusta

Canva / travellinglight

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?


Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi?

Przepisy

Jak zrobić najlepsze naleśniki z serem babci Kasi? Przepis dla każdego

Czytaj więcej >
Jak zrobić idealny smażony bób?

Przepisy

Jak zrobić idealny smażony bób? Zdradzamy genialną recepturę

Czytaj więcej >
Najdoskonalszy sok warzywny

Przepisy

Najdoskonalszy sok warzywny. Smaczna porcja witamin

Czytaj więcej >
Kultowy coleslaw z kalafiora

Przepisy

Kultowy coleslaw z kalafiora. Nietypowa, zachwycająca wersja uwielbianej surówki

Czytaj więcej >
Prosty sposób na domowy cukier waniliowy

Przepisy

Prosty sposób na domowy cukier waniliowy. Sekretny składnik wielu wypieków

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszysty omlet po cesarsku. Śniadaniowy przysmak z Austrii

Czytaj więcej >