Jak przygotować modrą kapustę?
Modra kapusta jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni śląskiej. Zwyczajowo podawana jest wraz z roladą i kluskami śląskimi. Jeśli chcesz nadać jej odpowiedni smak, dodaj do niej goździki oraz garść rodzynek.
Modra kapusta jest klasycznym przepisem wprost z kuchni śląskiej. Doskonały smak sprawia, że miliony Polaków kochają ją jako dodatek do schabowego czy mielonego. Do jej przygotowania nie potrzeba zbyt wielu składników ani pracy, więc sprawdza się jako sposób na szybkie gotowanie.
Szczypta mielonych goździków dostarcza kapuście delikatnego korzennego smaku, który podkreśla pieczenie czy inne mięsa. Z kolei rodzynki dbają o odpowiedni poziom słodyczy, który równoważy kwas soku z cytryny.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na modrą kapustę
Chcesz poznać więcej ciekawych przepisów? Sprawdź ten artykuł, w którym uczymy, jak zrobić oszałamiająco pyszną kremową napoleonkę bez pieczenia. W tym tekście z kolei zdradzamy genialne triki na placki ziemniaczane.
1 czerwona kapusta
1 cebula
100 g rodzynek
1 łyżka cukru
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
szczypta mielonych goździków
sól
pieprz
Modra kapusta jest prosta w przygotowaniu
Zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę. Kapustę obierz z brzydkich liści, przepłucz pod bieżącą wodą, wytnij głąba i poszatkuj w cienkie paseczki. Przełóż ją do miski, posól i odstaw na 10 minut.
W garnku zagotuj wodę, dodaj do niej sok z cytryny, sól oraz cukier. Następnie włóż do niej kapustę i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut.
Cebulę podsmaż na patelni. Odcedź kapustę, dodaj do niej cebulę, rodzynki, szczyptę goździków, sól oraz pieprz. Wymieszaj i podawaj na ciepło. Smacznego.
Canva / travellinglight
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: mniammniam.com