Smakosze.pl Przepisy Jak ugotować domowy krupnik?
canva/Bartosz Luczak

Jak ugotować domowy krupnik?

15 września 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Krupnik to jedna z tych tradycyjnych, polskich zup, którą możemy jeść często i bez narzekania. Mnogość składników, które zawiera sprawia, że trudno się nią znudzić. Zwłaszcza że za każdym razem ma szansę smakować nieco inaczej. Zobaczcie jak ugotować domowy krupnik.

Krupnik gotuje się na wywarze mięsnym, bo to właśnie on nadaje zupie smaku i pożywności. Tradycyjnie używa się mięsa wieprzowego, ale jeśli przygotować nieco lżejszą wersję tej zupy możemy sięgnąć po skrzydło indycze czy kawałek kurczaka.

Inne, niezbędne składniki krupniku to warzywa. Te tradycyjne, korzeniowe, czyli marchewka, pietruszka i ziemniak oraz nieodzowna cebula. Dopełnieniem całości jest kasza jęczmienna. Może być mazurska, wiejska czy perłowa. Zależy jaką grubość kaszy preferujecie.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak ugotować domowy krupnik?

Składniki:

  • 1 porcja rosołowa lub ćwiartka kurczaka

  • 2 l wody

  • 1 cebulka

  • 1 listek laurowy

  • po 3 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej

  • 4 ziemniaki

  • 1 łyżka masła

  • sól, pieprz

  • koperek

Przygotowanie domowego krupniku

Mięso zalej zimną wodą, gotuj na niedużym ogniu, aż zawrze. Wtedy zdejmij szumowinę. Do wywaru dodaj trochę soli, listek laurowy, ziarna ziela i pieprzu . Gotuj ok. 20 minut.

Cebulę, marchewkę i pietruszkę obierz, pokrój w niedużą kostkę. Kaszę opłucz, dodaj do wywaru razem z warzywami. Gotuj ok. 15 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w większą kostkę. Dodaj do zupy, gotuj do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie.

Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, dodaj do niej masło, gotuj 2 minuty. Dodaj posiekany koperek, wymieszaj. Smacznego!

jęczmień
jęczmień

Źródło zdjęcia: canva/sommail

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy