Smakosze.pl
Sok z rokitnika

canva/ svehlik, Getty Images

Jak zrobić sok z rokitnika?

15 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Sok z rokitnika ma bardzo silne działanie wzmacniające cały organizm, ponieważ zawiera wiele witamin. Warto dodać go do innych soków owocowych, aby ukryć jego silnie cierpki smak. Jeśli chcesz zrobić go samodzielnie, mamy prosty przepis.

Sok z rokitnika nie jest wyjątkowo popularny, lecz jego właściwości sprawiają, że warto włączyć go do diety. Jak czytamy na poradnikzdrowie.pl, zawiera aż 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe oraz 24 pierwiastki.

Jego mocno cierpki smak sprawia, że picie go bez rozcieńczania nie jest przyjemne. Doskonale komponuje się jednak z dobrze zaparzoną herbatą z miodem, sokiem malinowym czy sokiem świeżo wyciśniętym z jabłek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok z rokitnika

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Składniki:

  • kilogram owoców rokitnika

  • kilogram cukru

Po oczyszczeniu i umyciu owoców wrzuć je do garnka i zasyp cukrem. Zamieszaj, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin, aby cukier wyciągnął sok z owoców.

Liście kapusty

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody?

CZYTAJ DALEJ

Następnie na małym ogniu doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj przez 30 minut. Przecedź płyn i rozlej go do wyparzonych oraz umytych butelek. Taki sok można przechowywać maksymalnie 7 dni w lodówce.

Właściwości soku oraz sposoby jego wykorzystania

W produkcie tym znajduje się witamina C, E, A, K, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, bor, krzem, kwas palmitynowy, kwas palmitooleinowy, kwas olejowy oraz liczne antyoksydanty.

Sok ten doskonale poprawia stan skóry i włosów, obniża cholesterol, poprawia trawienie, pozytywnie działa na układ nerwowy, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza stany zapalne, a także zapobiega pękaniom naczynek krwionośnych.

Owoce rokitnika

Źródło: canva/Anatoliy Berislavskiy, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ug

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Dieta

Ile filiżanek kawy można pić w ciągu dnia?

Czytaj więcej >

Dieta

Jak przygotowywać czosnek, by nie tracił smaku i właściwości?

Czytaj więcej >

Dieta

Czy lepiej zamiast cukru używać miodu?

Czytaj więcej >

Dieta

Fatalne wyniki po kontrolach lodów z automatów

Czytaj więcej >

Dieta

Czy jedzenie ogórków kiszonych na pusty żołądek jest zdrowe?

Czytaj więcej >

Dieta

Jakie produkty warto zjeść tuż przed pójściem spać?

Czytaj więcej >