Smakosze.pl

canva/ svehlik, Getty Images

Jak zrobić sok z rokitnika?

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Adam Moskal

Sok z rokitnika ma bardzo silne działanie wzmacniające cały organizm, ponieważ zawiera wiele witamin. Warto dodać go do innych soków owocowych, aby ukryć jego silnie cierpki smak. Jeśli chcesz zrobić go samodzielnie, mamy prosty przepis.

Sok z rokitnika nie jest wyjątkowo popularny, lecz jego właściwości sprawiają, że warto włączyć go do diety. Jak czytamy na poradnikzdrowie.pl, zawiera aż 18 aminokwasów, 22 kwasy tłuszczowe oraz 24 pierwiastki.

Jego mocno cierpki smak sprawia, że picie go bez rozcieńczania nie jest przyjemne. Doskonale komponuje się jednak z dobrze zaparzoną herbatą z miodem, sokiem malinowym czy sokiem świeżo wyciśniętym z jabłek.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na sok z rokitnika

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule  zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst  poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych. Składniki:

  • kilogram owoców rokitnika

  • kilogram cukru

Po oczyszczeniu i umyciu owoców wrzuć je do garnka i zasyp cukrem. Zamieszaj, przykryj i odstaw w chłodne miejsce na 12 godzin, aby cukier wyciągnął sok z owoców.

Następnie na małym ogniu doprowadź mieszankę do wrzenia i gotuj przez 30 minut. Przecedź płyn i rozlej go do wyparzonych oraz umytych butelek. Taki sok można przechowywać maksymalnie 7 dni w lodówce.

Właściwości soku oraz sposoby jego wykorzystania

W produkcie tym znajduje się witamina C, E, A, K, witaminy z grupy B, żelazo, mangan, bor, krzem, kwas palmitynowy, kwas palmitooleinowy, kwas olejowy oraz liczne antyoksydanty.

Sok ten doskonale poprawia stan skóry i włosów, obniża cholesterol, poprawia trawienie, pozytywnie działa na układ nerwowy, opóźnia procesy starzenia, zmniejsza stany zapalne, a także zapobiega pękaniom naczynek krwionośnych.

Owoce rokitnika

Źródło: canva/Anatoliy Berislavskiy, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poradnikzdrowie

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Dieta

Wystarczą 2 banany dziennie. Zmiany są niemal nieuniknione
Czytaj więcej >

Dieta

Jeden z najzdrowszych owoców świata rośnie w Polsce. Mało kto go zna
Czytaj więcej >

Dieta

Przenigdy nie wyrzucaj ogonków z czereśni. Mają cenne zastosowanie
Czytaj więcej >

Dieta

Odstawiła 1 produkt i schudła 10 kg. Znamy sekret diety gwiazdy Klanu
Czytaj więcej >

Dieta

Dietetyk pokazał, jakich wędlin nie kupuje w Biedronce. Mają mało mięsa i dużo konserwantów
Czytaj więcej >

Dieta

Dlaczego zawsze należy dodawać jajko do szczawiowej? Powód jest poważny, nie chodzi o smak
Czytaj więcej >
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Dieta

Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Białko czy żółtko? Eksperci w końcu powiedzieli, które z nich jest zdrowsze
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy go depczą i uważają za chwast, a ma potężne działania. Dodany do rosołu wzmacnia jego właściwości
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Freeganizm staje się coraz popularniejszy w Polsce. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Które produkty zawierają najwięcej soli? Niektóre totalnie cię zaskoczą
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tania i smaczna, jest królową polskich nowalijek. Drzemie w niej wiele dobrego
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupiłeś? Wyrzuć! W tym produkcie czyha groźna bakteria
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Białko czy żółtko? Eksperci w końcu powiedzieli, które z nich jest zdrowsze
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Polacy go depczą i uważają za chwast, a ma potężne działania. Dodany do rosołu wzmacnia jego właściwości
Czytaj więcej >
Dieta

Emilia Maciejewska-Latosińska

Freeganizm staje się coraz popularniejszy w Polsce. Czy jest bezpieczny dla zdrowia?
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Które produkty zawierają najwięcej soli? Niektóre totalnie cię zaskoczą
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tania i smaczna, jest królową polskich nowalijek. Drzemie w niej wiele dobrego
Czytaj więcej >
Dieta

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Kupiłeś? Wyrzuć! W tym produkcie czyha groźna bakteria
Czytaj więcej >