Smakosze.pl
Rydze

canva/konstantin32, Getty Images

Dlaczego warto jadać rydze?

15 Września 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Rydze są jednymi z najbardziej popularnych i łatwo dostępnych grzybów w Polsce. Ich smak jest na tyle doskonały, że pasuje w wielu różnych potrawach. Zawierają one szeroki wachlarz witamin i minerałów, a także mają różne prozdrowotne właściwości.

Rydze to charakterystyczne grzyby o pomarańczowej barwie, szerokim kapeluszu i gęsto rozstawionych blaszkach. Po jego uszkodzeniu wycieka specyficzne pomarańczowe mleczko.

Grzyby te stanowią doskonałą przekąskę dla osób dbających o dietę. W stugramowej porcji znajduje się jedynie około czterdziestu kalorii, dlatego doskonale syci, nie dostarczając zbyt dużo energii.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jak cenne są rydze?

Ich największa wartość wbrew pozorom nie skrywa się w smaku, choć ten jest iście wybitny. Zdecydowaną zaletą są liczne właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie człowieka.

Uzupełniają niedobory ważnych witamin, zawierają sporo antyoksydantów, wykazują działanie przeciwreumatyczne, antybakteryjne, a także immunostymulujące. Dostarczają również witaminę D, która ważna jest w okresie zimowym.

Liście kapusty

Jak sparzyć kapustę na gołąbki bez wody?

CZYTAJ DALEJ

Dla kogo rydze są najlepsze?

Najbardziej powinni zainteresować się weganie i wegetarianie, którzy potrzebują dobrych źródeł białka. Rydze zawierają w sobie dobrze przyswajalne białko oraz aminokwasy egzogenne.

Masz ochotę na inne pyszne przepisy? W tym artykule zdradzamy, jak wykonać pyszną pastę z grzybów leśnych. Ten tekst poświęcony został plackom z kiszonych ogórków, które są lepsze od ziemniaczanych.

Niektórym na diecie bezmięsnej może brakować charakterystycznego smaku mięsa - umami. Rydze są go pełne, dlatego warto dodać je do zupy, sosu czy gulaszu warzywnego.

Jak przygotować rydze?

Tutaj można zaszaleć i wszystko zależy głównie od wyobraźni kucharza. Najbardziej popularne są po prostu smażone świeże na maśle, jednak bez problemu można je marynować w zalewie octowej, aby przetrwały długie miesiące.

Istnieje wiele przepisów na sosy, zupy, rydze duszone czy blanszowane. Trzeba mimo wszystko pamiętać, że po zebraniu należy szybko je przyrządzić. Doskonale wytrzymują również mrożenie.

Rydz

Źródło: canva/rustamank, Getty Images

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: zywienie.medonet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Produkty

Jak rozpoznać dobre oscypki?

Czytaj więcej >

Produkty

Gdzie na grzyby we wrześniu?

Czytaj więcej >
Vibovit jest jednym ze smaków dzieciństwa

Produkty

Niezapomniany smak dzieciństwa: Vibovit

Czytaj więcej >
Kartacze są przepyszne

Produkty

Niezawodny przepis na kultowe kartacze

Czytaj więcej >

Produkty

GIS ostrzega przed partiami lodów z Biedronki

Czytaj więcej >

Produkty

Czy można jeść kiełkujący czosnek?

Czytaj więcej >