Jak ugotować ziemniaki na parze? Wyjaśniamy krok po kroku
Ziemniaki przyrządzane na parze będą lekkie, smaczne, a przede wszystkim zdrowsze niż gotowane tradycyjnie czy smażone. Taka metoda obróbki termicznej pozwala bowiem zachować znacznie więcej składników odżywczych. Wypróbujcie ją koniecznie.
Ziemniaki zawierają m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, żelazo czy wapń. Powinny więc często gościć w naszym jadłospisie. Zanim jednak przyrządzicie z nich placki czy sałatkę , spróbujcie, jak smakują solo. Wystarczy podkreślić ich smak podstawowymi przyprawami np. czosnkiem.
Przepis na doskonałe ziemniaki na parze
Składniki:
-
4 większe ziemniaki
-
1 łyżeczka granulowanego czosnku (opcjonalnie)
-
pół łyżeczki soli
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Doprawiamy je solą oraz czosnkiem, jeśli go używamy. Dokładnie mieszamy, by przyprawy równomiernie pokryły warzywo.
Tak przygotowane ziemniaki umieszczamy w parowarze. Wlewamy wodę do urządzenia i gotujemy przez 20-30 minut. Jeżeli nie dysponujecie parowarem, możecie wykorzystać garnek i durszlak.
Wskazówki:
-
Ziemniaki możecie przyprawić zupełnie inaczej. Dobrym wyborem będą zioła np. tymianek czy rozmaryn. Dla wielu wyśmienita okazać się może też słodka papryka.
-
Nic nie stoi na przeszkodzie, aby rozdrobnić ziemniaki bardziej. Pamiętajmy tylko, że im mniejsze kawałki będzie przyrządzać, tym szybciej będą gotowe.
Źródło zdjęcia: canva/constantinopris
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
-
Soczyste kotlety mielone z pieczarkami i serem. W sam raz na przepyszny obiad
-
Jak smażyć wątróbkę, żeby nie pryskała i była miękka? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości
-
Schabowy z kalafiora. Szybki i prosty obiad, który zachwyci każdego
Źródło: doradcasmaku, gotujmy