Smakosze.pl Przepisy Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny, domowy specjał nie tylko na zimę
canva/ Roxiller

Jak ukisić kapustę w słoiku? Pyszny, domowy specjał nie tylko na zimę

9 września 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kiszonki są modne i zdrowe. A kiszona kapusta jest prawdziwą królową kiszonek. Można z niej przygotować wiele potraw i podać ją do obiadu. Dziś powiemy Wam, jak ukisić kapustę w słoiku. Pyszny, domowy specjał sprawdzi się nie tylko w zimę. Można po niego sięgnąć już tydzień po nastawieniu. A słoik kiszonki będzie idealną porcją na jeden raz.

Producenci żywności czasami do kapusty kiszonej dodają środki konserwujące, a nawet ocet, dzięki którym kapusta długo utrzymuje swoje walory. Taka kiszonka nie ma jednak tych zalet, których oczekujemy. A ponieważ nastawienie kapusty do kiszenia jest bardzo proste, naprawdę możemy zrobić to własnoręcznie.

W poniższym przepisie przetwarzamy 1 kg surowej kapusty. Jednak oczywiście proporcje możemy dostosować do swoich potrzeb. A kiszenie kapusty w słoiku jest naprawdę wygodne i kapusta nie zajmie wam dużo miejsca w kuchni. Nie przygotowujcie więc na raz wielu słoików. Pamiętajcie, że kapusta kiszona będzie gotowa mniej więcej po tygodniu.

Podczas ubijania kapusty kiszonej w słoikach warzywo puści dużo soku. Kapusta poddawana procesowi fermentacji musi być całkowicie przykryta warstwą soku, w przeciwnym wypadku może się zepsuć.

Przepis na domową kapustę kiszoną w słoikach

Składniki:

  • 1 kg kapusty białej

  • łyżka soli kamiennej

Jak ukisić kapustę w słoiku? Będzie gotowa po 5-6 dniach

Kapustę poszatkuj, przełóż do większej miski. Posyp solą, wymieszaj ręcznie i odstaw na 30 minut, by puściła sok. Kapustę wkładaj do umytych i wyparzonych słoików, dociskając kolejne warstwy, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.

Podczas ubijania kapusty w słoiku może pojawić się piana, nie wylewaj jej, jest zupełnie normalnym zjawiskiem. Gdy cała kapusta jest już przykryta sokiem, słoiki zakręć i odstaw na 5-6 dni w ciepłe miejsce (temperatura pokojowa). Po tym czasie kapusta powinna być już ukiszona.

Z kapusty kiszonej możesz zrobić przepyszną surówkę , którą podasz np. z kotletami schabowymi lub smażoną rybą. Kapustę kiszoną możesz również dodać do kotletów mielonych, będą przepyszne - tu poznasz przepis na kotlety z dodatkiem kapusty.

Kapusta kiszona
canva/Rimma_Bondarenko

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: winiary

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy