Smakosze.pl Przepisy Jak upiec idealnie soczystego kurczaka?
canva/AndrewFurlongPhotography

Jak upiec idealnie soczystego kurczaka?

23 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

Pieczony kurczak potrafi być naprawdę smaczny. Trzeba tylko wiedzieć, jak go upiec by był idealnie soczysty i miękki. Przygotuj więc kurczaka według naszego przepisu, a domownicy z pewnością będą zachwyceni jego smakiem. Przypraw możesz użyć takich, jak lubisz.

Kurczaka pieczonego w całości możesz podać na rodzinnym spotkaniu czy zaserwować domownikom na obiad. Jest prosty w przygotowaniu i dość tani. Możesz go przyprawić, tak jak lubisz, np. ziołami, czosnkiem, papryką. Tajemnicą jego soczystości pozostaje bowiem odpowiednie pieczenie.

Jak upiec idealnie soczystego kurczaka?

Składniki:

  • 1 średniej wielkości kurczak

  • pół cytryny

  • sól, pieprz

  • 3 ząbki czosnku

  • papryka mielona słodka i ostra

  • kurkuma

  • majeranek

  • 2-3 łyżki oleju

  • 1 szklanka wody

Przygotowanie pieczonego kurczaka

Kurczaka oczyść, opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Od środka i na zewnątrz skrop sokiem z cytryny, oprósz i natrzyj solą i pieprzem.

Ząbki czosnku obierz, przepuść przez praskę, natrzyj nimi kurczaka. Mięso oprósz też sporą ilością papryki słodkiej i majeranku, a także mniejszą papryki ostrej i kurkumy.

Mięso posmaruj olejem, a potem wetrzyj w nie porządnie przyprawy. Kurczaka odstaw na kilka godzin do lodówki.

Kurczaka umieść w brytfannie lub żaroodpornym naczyniu. Podlej wodą, wstaw do piekarnika o temp. 190 st. C i piecz go ok. 1,5 godziny.

W czasie pieczenia kurczaka polewaj regularnie sosem spod pieczeni. Dzięki temu jego skórka ładnie się przyrumieni, a mięso będzie soczyste.

Wskazówka: Po wyjęciu kurczaka z piekarnika daj mu odpocząć ok. 10 minut. W tym czasie zawarte w nim soki równomiernie się rozejdą i mięso będzie smaczniejsze.

Na naszej stronie znajdziesz też inne, ciekawe przepisy na kurczaka. Zobacz, jak przygotować kotlety z kurczaka po hawajsku , a także jak zrobić siekane kotlety z kurczaka .

przyprawianie kurczaka
przyprawianie kurczaka

Źródło zdjęcia: canva/funkybg

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: foodo Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy