Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 23.11.2021 01:00

Dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty?

Projekt bez tytułu - 2021-11-23T221109.645
canva/Joannawnuk

Barszcz biały należy do kanonu polskich zup. Często jest mylony z żurkiem, jednak barszcz charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty? Przygotuj go według naszego przepisu, a przekonasz się, że naprawdę warto.

Przepisów na barszcz biały jest naprawdę dużo. Jedni gotują go na wędzonce, inni na wywarze z białej kiełbasy. Można go podawać z ziemniakami lub z ugotowanym jajkiem. Tradycyjnie barszcz biały zaprawia się zakwasem z pszennej mąki.

Dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty?

Zakwas z mąki pszennej jest delikatniejszy w smaku niż ten z mąki razowej, którym doprawia się żurek. Jeśli jednak chcesz, by barszcz biały miał wyraźniejszy smak, możesz do niego wlać trochę soku z kiszonej kapusty. Ewentualnie możesz go zastąpić sokiem z kiszonych ogórków.

Składniki:

  • 2 marchewki

  • 1 pietruszka

  • kawałek korzenia selera

  • 1 cebula

  • 1 ząbek czosnku

  • 2 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 4 kawałki białej kiełbasy

  • 2 łyżki oleju

  • 2 szklanki soku z kiszonej kapusty

  • 1 szklanka zakwasu

  • 2 łyżki mąki

  • 3 łyżki śmietany

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie barszczu białego

Warzywa obierz, pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj, dodaj czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.

Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni razem z kiełbasą. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przecedź, wlej do niej sok z kiszonej kapusty i zakwas. Dodaj też boczek i kiełbasę.

Zupę gotuj jeszcze 10-15 minut. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, a potem z częścią zupy. Wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj. Dodaj majeranek oraz sól i pieprz do smaku.

Gotowy barszcz podawaj z pokrojonym jajkiem. Możesz też włożyć do niego oddzielnie ugotowane ziemniaki.

Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, polskie zupy. Zobacz, jak przygotować zupę ogórkową z przepisu Kuronia, a także jak zrobić rozgrzewający kapuśniak.

sok z kiszonej kapusty
sok z kiszonej kapusty

Źródło zdjęcia: canva/Santje09

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram