Dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty?
Barszcz biały należy do kanonu polskich zup. Często jest mylony z żurkiem, jednak barszcz charakteryzuje się nieco delikatniejszym smakiem. A wiesz, dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty? Przygotuj go według naszego przepisu, a przekonasz się, że naprawdę warto.
Przepisów na barszcz biały jest naprawdę dużo. Jedni gotują go na wędzonce, inni na wywarze z białej kiełbasy. Można go podawać z ziemniakami lub z ugotowanym jajkiem. Tradycyjnie barszcz biały zaprawia się zakwasem z pszennej mąki.
Dlaczego warto dodać do barszczu białego sok z kiszonej kapusty?
Zakwas z mąki pszennej jest delikatniejszy w smaku niż ten z mąki razowej, którym doprawia się żurek. Jeśli jednak chcesz, by barszcz biały miał wyraźniejszy smak, możesz do niego wlać trochę soku z kiszonej kapusty. Ewentualnie możesz go zastąpić sokiem z kiszonych ogórków.
Składniki:
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek korzenia selera
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 listki laurowe
3-4 ziarna ziela angielskiego
10 dag wędzonego boczku
4 kawałki białej kiełbasy
2 łyżki oleju
2 szklanki soku z kiszonej kapusty
1 szklanka zakwasu
2 łyżki mąki
3 łyżki śmietany
majeranek
sól, pieprz
4 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie barszczu białego
Warzywa obierz, pokrój na kawałki, zalej 2 l zimnej wody. Zagotuj, dodaj czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i trochę soli. Gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.
Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni razem z kiełbasą. Gdy warzywa będą miękkie, zupę przecedź, wlej do niej sok z kiszonej kapusty i zakwas. Dodaj też boczek i kiełbasę.
Zupę gotuj jeszcze 10-15 minut. Mąkę rozmieszaj ze śmietaną, a potem z częścią zupy. Wlej do garnka, wymieszaj, zagotuj. Dodaj majeranek oraz sól i pieprz do smaku.
Gotowy barszcz podawaj z pokrojonym jajkiem. Możesz też włożyć do niego oddzielnie ugotowane ziemniaki.
Na naszej stronie znajdziesz też przepisy na inne, polskie zupy. Zobacz, jak przygotować zupę ogórkową z przepisu Kuronia, a także jak zrobić rozgrzewający kapuśniak.
Źródło zdjęcia: canva/Santje09
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Przepis na bajecznie pyszne placki ziemniaczane z majonezem. Wyjdą delikatne i chrupiące
Szybka, tania i rozgrzewająca zupa fasolowa na maśle. Mięso będzie zbędne
Babcina receptura na kopytka bez dodatku jajek - wyjdą miękkie jak marzenie
Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram