Soczyste kotlety z kurczaka po hawajsku ze słodką niespodzianką w każdym kęsie
Kotlety z kurczaka są daniem niezwykle delikatnym i szybkim w przygotowaniu. Dodajcie do nich żurawiny i ananasa, a wyjdą pysznie soczyste i słodkie. Przepis na kotlet po hawajsku zachwyci was zarówno smakiem, jak i wyglądem.
Połączenie mięsa, sera i ananasa budzi wiele kontrowersji wśród smakoszy. Ten kurczak jest jednak zdecydowanie lepszy niż klasyczna hawajska. Swój wyjątkowy charakter zawdzięcza dodatkowi żurawiny, która idealnie przełamuje słodycz egzotycznego owocu.
Przepis na hawajskie kotlety z ananasem
Składniki:
2 spore piersi z kurczaka
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki bułki tartej
2 jaja
4 plastry ananasa z puszki
4 grube plastry sera żółtego
kilka łyżeczek konfitury z żurawiny
2 ząbki czosnku
słodka papryka w proszku
sól i pieprz w ilości do smaku
olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie:
Kurczaka tniemy na plastry o grubości około 2 cm, a następnie delikatnie rozbijamy tak przygotowane kotlety. Przyprawiamy je rozgniecionym w prasce czosnkiem, słodką papryką oraz niewielką ilością soli i pieprzu.
Jaja roztrzepujemy widelcem w misce lub na głębokim talerzu. Na dwóch płaskich talerzach przygotowujemy mąkę i bułkę tartą do panierowania. Mięso pokrywamy mąką, maczamy je w rozbełtanych jajkach, na końcu obtaczając je w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety przez 3-4 minuty z każdej strony. Pod koniec smażenia układamy na każdym z nich po plastrze sera i ananasa. Patelnię przykrywamy i delikatnie podgrzewamy danie do czasu, aż ser się rozpuści.
Gotowe kotlety przekładamy na talerze i na środek każdego z nich kładziemy łyżeczkę konfitury z żurawiny. Podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi kompozycjami warzywnymi.
Szczególnie polecamy ziemniaki pieczone po szwedzku z dodatkiem parmezanu i oregano. Spróbujcie ich także z tą surówką z czerwonej kapusty. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/mrmac59
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: