Smakosze.pl Przepisy Jak upiec karkówkę w rękawie żeby była soczysta?
Flickr / licencja: CC 2.0, Andrzej MadPole Szymański

Jak upiec karkówkę w rękawie żeby była soczysta?

11 kwietnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Karkówka jest drugim najpopularniejszym kawałkiem wieprzowiny zaraz po schabie . Kotlety schabowe ciągle zajmują pierwsze miejsce, lecz dobrze upieczona karkówka sprawia, że każdy w domu nie może się jej oprzeć i nakłada kolejną porcję zaraz po zjedzeniu pierwszej.

Największym problemem jest jednak uzyskanie należytej soczystości i delikatności mięsa, co dla wielu jest ogromnym wyzwaniem. Często pieczeń wychodzi sucha i twarda - takiego mięsa nikt nie chce jeść. Poniżej prezentujemy przepis na najlepszą pieczoną karkówkę, która wyjdzie ci za każdym razem.

Karkówka, która rozpływa się w ustach

Przed zabraniem się za gotowanie, trzeba najpierw zrobić zakupy. Warto w ich trakcie wybrać najlepszy kawałek mięsa, który będzie miał idealną proporcję tłuszczu do mięsa - to tłuszcz odpowiada za soczystość i bez niego, nawet z trikiem, nie uda się uzyskać delikatnej pieczeni.

Sam trik jest banalnie prosty w użyciu, lecz może być prawdziwym testem twojej cierpliwości. Po skończonym pieczeniu i uchyleniu drzwiczek trzeba poczekać nawet kilka godzin, aż całość zupełnie się wystudzi . Wizja smacznego jedzenia może być kusząca, warto jednak wytrzymać, wtedy efekt będzie olśniewająco pyszny.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym przekazujemy informacje o wycofywaniu bardzo popularnej kanapki z menu sieci McDonald's. W tym tekście z kolei zdradzamy doniesienia o salmonelli w 10 tonach mięsa z Polski, które zostało wysłane do Bułgarii.

Źródło: Vladimir Mironov, Getty Images

Przepis na soczystą karkówkę

Składniki:

  • 2 kg karkówki

  • 3 łyżki soli morskiej

  • 3 płaskie łyżki majeranku

  • 1 łyżeczka cząbru

  • 4 ząbki czosnku

  • płaska łyżeczka czarnego pieprzu

  • 3 ziarna jałowca

  • 4 łyżki oleju rzepakowego

Zacznij od dokładnego oczyszczenia mięsa z błon i tkanki łącznej, które pomimo długiego pieczenia, mogą nie zmięknąć. Następnie należy dokładnie przetrzeć mięso papierowym ręcznikiem - sucha powierzchnia znacznie ułatwi przyklejanie się przypraw.

Do miseczki włóż majeranek, sól, cząber, jałowiec, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz olej. Wymieszaj przyprawy do momentu, gdy konsystencja będzie przypominać pastę. Teraz trzeba natrzeć miksturą mięso z każdej strony, włożyć je do pojemnika i wstawić je do lodówki na 1 dzień.

Po marynowaniu włóż mięso do rękawa, wlej do niego płyn zebrany na dnie pojemnika, zamknij rękaw i zrób w nim kilka dziurek. Włóż rękaw na blaszce do pieczenia do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 3 godziny. Po upieczeniu wyłącz gaz, uchyl piekarnik i pozostaw bez otwierania rękawa do ostygnięcia.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: tosmakuje.blogspot.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy