Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy
Schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Przygotować można z niego zarówno dania obiadowe, jak i pyszne, zimne wędliny. Jednak ze względu na niewielką zawartość tłuszczu ten kawałek łatwo przesuszyć podczas pieczenia. Aby tego uniknąć niezbędne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w piekarniku.
Schab znany i lubiany jest pod rozmaitymi postaciami
Schab wieprzowy podać można na rozmaite sposoby. Niektóre z nich wymagają upieczenia mięsa. Jak się do tego zabrać, aby cieszyło nas ono nie tylko smakiem, ale też soczystością? Znamy na to sprawdzone sposoby, którymi chętnie się z Wami podzielimy.
Jak upiec idealnie soczysty schab?
Tajemnica soczystego schabu tkwi w umiejętnym pieczeniu . Nie wystarczy wrzucić mięsa do piekarnika i czekać na gotowe. Zbyt wysoka temperatura zniweczy plany na apetyczny kawałek wieprzowiny . Tak samo zadziała przeciągnięcie czasu pieczenia .
Optymalną temperaturą do pieczenia schabu jest 160-170 stopni C . Czynnik ten wymaga małej modyfikacji, jeśli pieczemy mięso w folii lub rękawie . W takim wypadku schab przez pierwsze pół godziny powinien przebywać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C . Dopiero po upływie tego czasu redukujemy temperaturę do wspomnianej niższej wartości .
Jak wygląda kwestia czasu pieczenia schabu ? Przyjęło się, że na każdy kilogram mięsa potrzebne jest 1 godzina . Dokładną ilość minut odpowiednio modyfikujemy w zależności od wagi naszego produktu . Dzięki temu potrawa wyjdzie mięciutka i wyjątkowo soczysta .
Jakie są jeszcze sposoby na upieczenie soczystego schabu?
Pieczenie idealnego schabu należy zacząć od wyboru mięsa . Powinno być jasnoróżowe, lekko błyszczące i gładkie. Do pieczenia najlepiej wybrać kawałek, w którym widoczne są wyraźne żyłki tłuszczu . To właśnie one nawilżą całą potrawę od środka .
Schab przeznaczony do pieczenia wymaga zamarynowania . Powinno się zaplanować to z jednodniowym wyprzedzeniem . Olej, ulubione przyprawy i obowiązkowy czosnek to przepis na pyszne i aromatyczne mięso . Składniki marynaty można też wzbogacić na przykład o musztardę .
Mięso przed włożeniem do piekarniku należy obsmażyć na patelni . Podczas tej czynności zamkną się jego pory. Dzięki temu pyszne soki zostaną wewnątrz wieprzowiny, zamiast wypłynąć podczas pieczenia .
Schab na czas pieczenia warto obłożyć plastrami cytryny . Dodatkowo powinno się go raz na jakiś czas podlać zebranym pod nim płynem . Najbardziej soczysty schab wyjdzie z pieczenia pod przykryciem . Zamknięty w szczelnym naczyniu lub pod folią będzie niejako dusił się, przez co zachowa najwięcej wilgoci w środku . Bitki to wyśmienity sposób na wykorzystanie schabu . Ciekawą marynatę do pieczonej wieprzowiny znajdziecie w tym przepisie .