Smakosze.pl Porady Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy
Canva / Radist

Jak upiec schab, by nie był suchy? Ten detal jest kluczowy

8 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Schab wieprzowy jest jednym z najpopularniejszych mięs w naszych kuchniach. Przygotować można z niego zarówno dania obiadowe, jak i pyszne, zimne wędliny. Jednak ze względu na niewielką zawartość tłuszczu ten kawałek łatwo przesuszyć podczas pieczenia. Aby tego uniknąć niezbędne jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w piekarniku.

Schab znany i lubiany jest pod rozmaitymi postaciami

Schab wieprzowy podać można na rozmaite sposoby. Niektóre z nich wymagają upieczenia mięsa. Jak się do tego zabrać, aby cieszyło nas ono nie tylko smakiem, ale też soczystością? Znamy na to sprawdzone sposoby, którymi chętnie się z Wami podzielimy.

Zapomnij o gotowaniu warzyw do sałatki jarzynowej. Teraz wszyscy stawiają na inny patent

Jak upiec idealnie soczysty schab?

Tajemnica soczystego schabu tkwi w umiejętnym pieczeniu . Nie wystarczy wrzucić mięsa do piekarnika i czekać na gotowe. Zbyt wysoka temperatura zniweczy plany na apetyczny kawałek wieprzowiny . Tak samo zadziała przeciągnięcie czasu pieczenia .

Optymalną temperaturą do pieczenia schabu jest 160-170 stopni C . Czynnik ten wymaga małej modyfikacji, jeśli pieczemy mięso w folii lub rękawie . W takim wypadku schab przez pierwsze pół godziny powinien przebywać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C . Dopiero po upływie tego czasu redukujemy temperaturę do wspomnianej niższej wartości .

Jak wygląda kwestia czasu pieczenia schabu ? Przyjęło się, że na każdy kilogram mięsa potrzebne jest 1 godzina . Dokładną ilość minut odpowiednio modyfikujemy w zależności od wagi naszego produktu . Dzięki temu potrawa wyjdzie mięciutka i wyjątkowo soczysta .

Jakie są jeszcze sposoby na upieczenie soczystego schabu?

Pieczenie idealnego schabu należy zacząć od wyboru mięsa . Powinno być jasnoróżowe, lekko błyszczące i gładkie. Do pieczenia najlepiej wybrać kawałek, w którym widoczne są wyraźne żyłki tłuszczu . To właśnie one nawilżą całą potrawę od środka .

Schab przeznaczony do pieczenia wymaga zamarynowania . Powinno się zaplanować to z jednodniowym wyprzedzeniem . Olej, ulubione przyprawy i obowiązkowy czosnek to przepis na pyszne i aromatyczne mięso . Składniki marynaty można też wzbogacić na przykład o musztardę .

Mięso przed włożeniem do piekarniku należy obsmażyć na patelni . Podczas tej czynności zamkną się jego pory. Dzięki temu pyszne soki zostaną wewnątrz wieprzowiny, zamiast wypłynąć podczas pieczenia .

Schab na czas pieczenia warto obłożyć plastrami cytryny . Dodatkowo powinno się go raz na jakiś czas podlać zebranym pod nim płynem . Najbardziej soczysty schab wyjdzie z pieczenia pod przykryciem . Zamknięty w szczelnym naczyniu lub pod folią będzie niejako dusił się, przez co zachowa najwięcej wilgoci w środku . Bitki to wyśmienity sposób na wykorzystanie schabu . Ciekawą marynatę do pieczonej wieprzowiny znajdziecie w tym przepisie .

pieczony schab.png
Canva / ires007

Kupiłeś ten produkt? Pod żadnym pozorem go nie jedz. Wykryto w nim zanieczyszczenie
Wlej do ciasta 4 łyżki oleju i 2 łyżki octu. Babka będzie delikatna jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy