Żadne schabowe. Bitki w sosie grzybowym wprost rozpływają się w ustach
Bitki w sosie grzybowym są znakomitym pomysłem na niedzielny obiad dla całej rodziny. Proste w przygotowaniu soczyste danie z mięsa wieprzowego będzie o niebo lepsze niż klasyczne schabowe. Nawet wybredni się nim zachwycą. Musicie spróbować.
Przepis na bitki w sosie grzybowym
Sycące, niezwykle aromatyczne i soczyste mięso z grzybowym sosem spodoba się niemal każdemu. Wykonanie wieprzowych bitek jest o wiele prostsze niż usmażenie schabowych, a smak bez porównania lepszy.
Zwłaszcza jeśli przygotujemy je z receptury inspirowanej przepisem Ewy Szczęsnej, jednej z uczestniczek MasterChefa. Spójrzcie tylko na zachęcające zdjęcie ilustrujące nasz artykuł. Pochodzi z jej kanału na TikToku i sprawia, że od razu chce się jeść.
Składniki:
- 600 g schabu wieprzowego
- 1 spora cebula
- 3 ząbki czosnku
- 20-30 g masła
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 ziarna jałowca
- 1 płaska łyżeczka rozmarynu lub gałązka świeżego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 300 g pieczarek świeżych lub mrożonych grzybów
- 125 ml śmietany 30%
- 300 ml dowolnego bulionu
- mąka pszenna do obtaczania
- posiekana natka pietruszki wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować bitki wieprzowe w sosie grzybowym?
Zaczynamy od pokrojenia mięsa w plastry i ostrożnego rozbicia go na niezbyt grube kotlety. Obtaczamy je w mące pszennej. Obsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju wraz z gałązką rozmarynu.
Przenosimy na talerz, a na ciepłym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę wraz z rozdrobnionym czosnkiem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i jałowcem. Wrzucamy też grzyby i słodką paprykę i dusimy, aż nieco zmiękną.
Zalewamy całość gorącym bulionem i ponownie wkładamy mięso. Bitki gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości, pod koniec wlewając śmietankę oraz wsypując natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
Jak podać bitki w sosie grzybowym?
Świetnym pomysłem jest ułożenie mięsa na gładkim i dobrze doprawionym purée ziemniaczanym. Polecamy przygotować je z czosnkiem — przyprawa doskonale wydobywa smak grzybów.
Na naszej stronie znajdziecie też kilka innych przepisów na pyszne dania mięsne. Spróbujcie koniecznie lekkich kotletów mielonych z piekarnika. Być może skuszą was też delikatne i soczyste bitki wołowe.
Źróło: TikTok/ewa.masterchef