Smakosze.pl Przepisy Przypaliłaś bigos? Nic straconego. Wiemy jak go uratować. Babciny trik jest niezawodny
canva/Dar1930

Przypaliłaś bigos? Nic straconego. Wiemy jak go uratować. Babciny trik jest niezawodny

8 grudnia 2022

Czy wiecie, jak uratować przypalony bigos? Dania nie trzeba wyrzucać. Wystarczy zastosować prosty babciny patent — przełożyć danie do czystego garnka. Podpowiadamy, co jeszcze sprawi, że po przykrym zdarzeniu nie będzie śladu.

Gotowanie bigosu wymaga czasu i cierpliwości. Ponieważ zwykle jest ono długie, nietrudno zapomnieć, że potrawa wciąż jest na kuchence. Jeśli doszło już do przypalenia, wcale nie trzeba zaczynać przygotowań od nowa. Wystarczy przełożyć danie do czystego garnka. Babcina sztuczka nie jest jedynym sposobem na uratowanie składników.

Jak uratować przypalony bigos? Zapomnij o mieszaniu dania

Pierwszym działaniem, jakie aż chce się podjąć, gdy poczujemy, że bigos nabiera przykrego zapachu spalenizny, jest zamieszanie go. Tymczasem zdecydowanie lepszym pomysłem jest zestawienie go z ognia i przełożenie do czystego naczynia.

Odrywając od dna przypieczone fragmenty i mieszając je z pozostałą częścią kapuścianej potrawy, sprawimy, że przykry zapach będzie wszechobecny. To, co się przypiekło, trzeba już wpisać na starty, a z dobrą częścią bigosu dalej pracować.

Jak poprawić smak przypalonego bigosu? Dodaj ziemniaka i przyprawy

Jeśli po przeniesieniu dania do osobnego garnka nieprzyjemny zapach dalej jest obecny, warto kontynuować jego gotowanie z dodatkiem surowego ziemniaka bez skórki. Warzywo pochłonie nieprzyjemny aromat. Podobnie zadziała korek od wina.

Tak potraktowany bigos warto jeszcze dobrze doprawić. Świetnie sprawdzi się kminek, który ma bardzo intensywny i przyjemny zapach , a przy okazji sprawia, że kapusta staje się lżej strawna. Po ugotowaniu potrawy można ją dodatkowo zamrozić. To świetny sposób na wydobycie smaku.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na pyszne bigosy. Polecamy prostą i smaczną wersję z dynią zamiast kapusty. Być może skusi was też odsłona z dodatkiem słodkich owoców suszonych .

Wiemy, jak uratować przypalony bigos
canva/Darius Dzinnik / 500px

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy