Jak usmażyć jajka sadzone bez tłuszczu? Zdradzamy niezawodny patent, zapomnij o oleju
Jajko sadzone jest jednym bardziej sycących śniadań. Wielu z nas przyrządza je na oleju, przez co jaja stają się ciężkostrawne. Zastępując go wodą, przygotujecie dużo lżejsze danie, która nadal będzie zachwycało smakiem. Koniecznie sprawdźcie ten patent.
Jajko sadzone będzie niezwykle smaczne, gdy przygotujemy je bez tłuszczu. Wykorzystanie wody sprawi, że nie tylko nie przypali się, ale też stanie się wyjątkowo delikatne. Przyrządzenie dania będzie wymagało uważnego smażenia, ale efekt wart jest włożonego wysiłku.
Jajko sadzone bez tłuszczu
Przygotowanie takiego jaja niewiele różni się od smażenia klasycznego sadzonego. Jedyną zmianą jest wlanie wody zamiast oleju. Najważniejszym parametrem, o który musimy zadbać, jest ilość płynu. Wody nie może być za mało, by jajko nie przykleiło się do patelni.
Smażąc na wodzie, warto wlać przynajmniej półcentymetrową warstwę płynu. Dopiero gdy to zrobimy, rozpoczynamy podgrzewanie. Po chwili wbijamy jajko. Cały czas trzymamy naczynie na niewielkim ogniu.
Kolejny etap przyrządzania potrawy obejmuje pilnowanie, by woda nie odparowała. Oczywiście w tym czasie kontrolujemy też stan jajka — będzie powoli się ścinać. Smażenie kończymy, gdy uzyskamy efekt zgodny z naszymi preferencjami. Dopiero po przełożeniu go na talerz — doprawiamy.
Dlaczego warto smażyć jajka na wodzie?
Zalet takiej metody jest więcej niż tylko uzyskanie prawdziwego smaku jaja. Przede wszystkim posiłek przyrządzany w ten sposób będzie lżejszy. Będzie też korzystniejszy dla naszego budżetu — odpada nam koszt tłuszczu, który potrafi dynamicznie wzrastać.
Warto zaznaczyć, że takie danie jest też lepiej zbilansowane. Jajka zawierają sporo tłuszczu same w sobie i dodawanie go na patelnie znacznie równowagę makroskładników zaburza. Jeśli podamy sadzone z warzywami i pieczywem uzyskamy naprawdę zdrową kompozycję.
Po więcej przepisów na przyrządzanie jaj zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam np. informacje jak zrobić pyszne naleśniki z jajem sadzonym . Z tego artykułu natomiast dowiecie się jak przygotować jajo poszetowe .
Źródło zdjęcia: canva/THEPALMER
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Pyszne galaretki z kurczaka w kształcie jajek. Cudowny pomysł na wielkanocną przekąskę
-
Zachwycająca pasta z pieczonego czosnku. Pyszny dodatek do kanapek
-
Kiedy warto dodać do zupy pomidorowej sodę oczyszczoną? Dodatek może uratować jej smak
Źródło: opycha