Smakosze.pl Porady Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?
canva.com/Tatiana Volgutova

Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?

10 sierpnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Wątróbka z cebulką nie zawsze się udaję - głównie z powodu gorzkości samych podrobów. Aby tego uniknąć, należy wymoczyć wątróbkę w mleku. Dzięki temu gorzki smak jest wypłukiwany, a same podroby stają się delikatniejsze.

Oczywiście gotując wątróbkę, należy pamiętać, aby korzystać ze składników najlepszej jakości. Produkty zbyt długo leżące na sklepowych półkach mogą zniszczyć smak całej potrawy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Zwalczanie samej gorzkości w podrobach nie jest trudne - wystarczy na całą noc wrzucić oczyszczoną wątróbkę do mleka z cebulą, a następnego dnia ten nieprzyjemny smak zostanie wyparty przez słodycz cebuli i delikatność mleka.

Przepis na szybką wątróbkę z cebulką

Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.

Składniki:

  • 500 g wątróbki drobiowej

  • 2 cebule białe

  • 1 cebula czerwona

  • 2 kwaśne jabłka

  • majeranek

  • mleko

  • olej rzepakowy

  • pieprz i sól do smaku

Gotowanie rozpocznij od czyszczenia wątróbki z wszelkich błon i stwardnień. Gdy wątróbka będzie oczyszczona, wrzuć ją do miski, zalej mlekiem, dodaj posiekaną w piórka 1 cebulę i wstaw całość do lodówki na kilka godzin. Po około 10 godzinach możesz wyjąć wątróbkę i osuszyć ją papierowym ręcznikiem.

Resztę cebul pokrój w piórka i podsmaż na oleju, aż się skarmelizują. Jabłka obierz, pokrój i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie posiekaj owoce i podsmaż na patelni z cebulą.

Wrzuć na tę samą patelnię wymoczoną wątróbkę - smaż ją przez około 4 minuty. Dodaj do niej cebulę, jabłka, majeranek, sól oraz pieprz. Duś całość przez 2 minuty. Podawaj wraz ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.

Wątróbka
undefined

Źródło: canva.com/Elena_Danileiko, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przyslijprzepis.pl; akademiasmaku.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy