Jak usmażyć wątróbkę, żeby nie była gorzka?
Wątróbka z cebulką nie zawsze się udaję - głównie z powodu gorzkości samych podrobów. Aby tego uniknąć, należy wymoczyć wątróbkę w mleku. Dzięki temu gorzki smak jest wypłukiwany, a same podroby stają się delikatniejsze.
Oczywiście gotując wątróbkę, należy pamiętać, aby korzystać ze składników najlepszej jakości. Produkty zbyt długo leżące na sklepowych półkach mogą zniszczyć smak całej potrawy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Zwalczanie samej gorzkości w podrobach nie jest trudne - wystarczy na całą noc wrzucić oczyszczoną wątróbkę do mleka z cebulą, a następnego dnia ten nieprzyjemny smak zostanie wyparty przez słodycz cebuli i delikatność mleka.
Przepis na szybką wątróbkę z cebulką
Chcesz poznać więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule opisujemy grzyby podobne do rydzy, które są niebezpieczne. Jeśli zastanawiasz się, jaki jest najbardziej tradycyjny przepis na sałatkę jarzynową, ten tekst wszystko wyjaśnia.
Składniki:
-
500 g wątróbki drobiowej
-
2 cebule białe
-
1 cebula czerwona
-
2 kwaśne jabłka
-
majeranek
-
mleko
-
olej rzepakowy
-
pieprz i sól do smaku
Gotowanie rozpocznij od czyszczenia wątróbki z wszelkich błon i stwardnień. Gdy wątróbka będzie oczyszczona, wrzuć ją do miski, zalej mlekiem, dodaj posiekaną w piórka 1 cebulę i wstaw całość do lodówki na kilka godzin. Po około 10 godzinach możesz wyjąć wątróbkę i osuszyć ją papierowym ręcznikiem.
Resztę cebul pokrój w piórka i podsmaż na oleju, aż się skarmelizują. Jabłka obierz, pokrój i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie posiekaj owoce i podsmaż na patelni z cebulą.
Wrzuć na tę samą patelnię wymoczoną wątróbkę - smaż ją przez około 4 minuty. Dodaj do niej cebulę, jabłka, majeranek, sól oraz pieprz. Duś całość przez 2 minuty. Podawaj wraz ze świeżo ugotowanymi ziemniakami. Smacznego.
Źródło: canva.com/Elena_Danileiko, Getty Images Pro Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zaskakującą wersja placków ziemniaczanych - od razu je pokochasz
-
Bajecznie pyszne budyniowe ciasto bez pieczenia z przepisu Kuronia
Źródło: przyslijprzepis.pl; akademiasmaku.pl