Smakosze.pl Porady Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie
Screen z filmu pochodzi z profilu katarzyna_bosacka na TikToku

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

24 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, czym różni się kiełbasa biała surowa od parzonej. Powiedziała, jaki mają skład i datę ważności. Wytłumaczyła również, dlaczego kiełbasa surowa jest o wiele lepszym wyborem na Wielkanoc.

Bosacka porównała białą kiełbasę surową i parzoną

Biała kiełbasa jest niezbędnym produktem spożywczym podczas przygotowywania wielkanocnych potraw. Żurek, barszcz biały, kiełbasa gotowana, smażona, pieczona. Produkt w każdym daniu smakuje wyśmienicie.

Niestety coraz trudniej znaleźć naprawdę dobrą, białą kiełbasę. Producenci żywności do praktycznie każdego już produktu spożywczego dodają konserwanty, ulepszacze i wzmacniacze smaku. Katarzyna Bosacka porównała skład surowej i parzonej kiełbasy. Jej zdaniem wybór jest oczywisty.

Bosacka prowadzi kanały na YouTube, TikToku i innych portalach społecznościowych. Zamieszcza posty i krótkie filmiki, w których pokazuje, które produkty są zdrowe, a których lepiej unikać. Niedawno wzięła pod lupę białą kiełbasę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału katarzyna_bosacka na TikToku.

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych

Jak kupić dobrą kiełbasę białą?

Katarzyna Bosacka radzi, abyśmy przy wyborze białej kiełbasy zwrócili uwagę na dwie kwestie: czy kiełbasa jest parzona, czy surowa oraz jaki ma skład. Kiełbasa parzona jest produktem przetworzonym, w składzie którego znajdziemy konserwanty i wzmacniacze smaku. Taka kiełbasa, ze względu na chemiczne substancje, będzie miała o wiele dłuższą datę przydatności do spożycia.

Biała kiełbasa surowa jest natomiast produktem nieprzetworzonym. Ma prosty skład i nie zawiera konserwantów. Kiełbasa surowa ma krótką datę ważności, właśnie ze względu na brak chemii.

Bosacka wyjaśnia, jaki skład powinna mieć biała kiełbasa

Przy wyborze białej kiełbasy, zawsze zwracajmy uwagę na skład. Bosacka tłumaczy, że dobra kiełbasa zawiera tylko mięso wieprzowe, czosnek, wodę, majeranek i sól. To wszystkie składniki, które są potrzebne do jej produkcji.

Bosacka tłumaczy również, że im mniej składników umieszczonych na etykiecie produktu spożywczego, tym lepiej. Zawsze zwracajmy uwagę na skład. Kupujmy mądrze i zdrowo.

Kupujesz dziecku jajka cukrowe na Wielkanoc? Bosacka zdradziła, dlaczego żadne dziecko nie powinno ich jeść. Katarzyna Bosacka sprawdziła także etykietę popularnego jogurtu . Ma apel do wszystkich.

Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku
Żaden Thermomix, żaden Lidlomix. Biedronka ma najtańszą opcję
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy