Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku
Tomasz Strzelczyk robi pieczone skrzydełka z indyka inaczej niż wszyscy. Mięso naciera aromatyczną mieszanką przypraw i wstawia do piekarnika razem z cebulą, masłem i sosem pomidorowym. Gotowy indyk jest soczysty i pełen smaku.
Pieczone skrzydełka z indyka zrobisz błyskawicznie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak zrobić pieczone skrzydełka z indyka. Mięso smakuje jak z najlepszej restauracji. Jest soczyste, delikatne i ma przyrumienioną, chrupiącą skórkę. Znany kucharz gotowe mięso podaje z pieczonymi ziemniakami. Jest prosto i pysznie.
Strzelczyk naciera indyka przygotowaną wcześniej mieszanką przypraw i piecze przez 1,5 godziny razem z cebulą i kilkoma łyżkami masła. To właśnie masło sprawia, że pieczone skrzydełka są niezwykle aromatyczne i soczyste. Gdy indyk jest już upieczony, kucharz wlewa sos pomidorowy i ponownie wstawia blachę do piekarnika.
Całe danie przygotujesz naprawdę błyskawicznie. Mięso łącznie musisz piec przez 2 godziny. Do pieczonych skrzydełek podaj również surówkę, np. z kapusty pekińskiej. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZFARUCHA na YouTube.
Żaden Thermomix, żaden Lidlomix. Biedronka ma najtańszą opcję
Przepis Strzelczyka na pieczonego indyka
Składniki:
- 5 skrzydeł z indyka
- 2- 3 cebule
- łyżka słodkiej papryki mielonej
- 6 łyżek masła
- łyżeczka czosnku granulowanego
- pół łyżeczki płatków chili
- pół łyżeczki mielonego imbiru
- pół łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżeczka suszonego rozmarynu
- łyżeczka pieprzu
- łyżeczka ziół prowansalskich
- sól
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 500 ml zimnej wody
Skrzydełka z indyka w sosie pomidorowym. Lepszych nie jadłaś
Na początku przygotuj mieszankę przypraw. Do moździerza wsyp chili, rozmaryn, czosnek, zioła prowansalskie. Dodaj kurkumę, imbir i czerwoną paprykę. Wsyp pieprz, sól i całość ucieraj przez chwilę. Przygotowaną mieszanką przypraw dokładnie natrzyj mięso i odstaw.
W tym czasie pokrój w piórka cebule. Na głęboką blachę wyłóż papier do pieczenia. Na spód poukładaj cebulę i połóż skrzydełka z indyka. Wlej pół szklanki wody, poukładaj kawałki masła. Całość przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika z opcją grzania góra-dół. Piecz 1,5 godziny.
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego wymieszaj w 1,5 szklanki zimnej wody. Sos przelej na blachę. Ponownie wstaw do piekarnika i dopiekaj bez przykrycia przez kolejne pół godziny, smacznego.
Strzelczyk pokazał również, jak upiec białą kiełbasę w sosie chrzanowym. Danie będzie hitem na wielkanocnym stole. Kucharz zdradził także przepis na sałatkę świąteczną. Jest o wiele smaczniejsza od jarzynowej.