Smakosze.pl

canva/Josef Mohyla

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Pomysł na szybki obiad? Pomidorówka według babcinego przepisu. Babcia Ula nie dodaje do zupy śmietany i mąki. Zupa jest gęsta dzięki zblendowanym warzywom, na których ugotowała wywar. Ta aksamitna pomidorowa nie ma sobie równych.

Babcine zupy smakują najlepiej

Babcie są najlepszymi kucharkami. Każdy z nas doskonale pamięta smak zup i dań głównych, jakie gotowały babcie, kiedy byliśmy dziećmi. Babcine przepisy są coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, są proste, ale i pełne smaku. 

Zupa pomidorowa jest jedną z kultowych zup. Podajemy ją z ryżem, makaronem lub lanymi kluskami. Babcia Ula nie zabiela pomidorówki śmietaną i nie dodaje do niej mąki. Zamiast tego, blenduje wywar z marchewką i innymi warzywami.

Ugotowane warzywa doskonale zagęszczają zupę pomidorową. Zupa staje się kremowa, aksamitna i jeszcze smaczniejsza. Babcia Ula wywar gotuje na udku z kurczaka. Mięso wykorzystuje później do przygotowania pyz lub pasztetu do smarowania pieczywa.

 

 

pieczone skrzydełka od Tomasza Strzelczyka

Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku

CZYTAJ DALEJ

Przepis babci Uli na gęstą pomidorową bez zabielania

Składniki:
  • udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • puszka pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

 

Jak ugotować najlepszą pomidorówkę?

Do garnka włóż mięso, całe marchewki, korzeń pietruszki, seler i cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar, a warzywa będą miękkie.

Z garnka wyjmij ugotowanego kurczaka, warzywa i przyprawy. Wlej pomidory z puszki, dodaj koncentrat. Całość oprósz delikatnie cukrem i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaj pokrojoną marchew, cebulę i pietruszkę.

Zupę zblenduj. Będzie gęsta i bardzo aromatyczna. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem. Oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami. Kurczaka wykorzystasz np. do przygotowania pyz z mięsem lub pasztetu do smarowania chleba.

pomidorówka.jpg
canva/Shaiith
urządzenie wielofunkcyjne z Biedronki

Żaden Thermomix, żaden Lidlomix. Biedronka ma najtańszą opcję

CZYTAJ DALEJ
lekki majonez bez oleju

Zapomnij o oleju. Najlepszy majonez zrobisz z 2 zdrowych składników

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >