Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 24.03.2023 16:26

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych

zupa pomidorowa babci Uli
canva/Josef Mohyla

Pomysł na szybki obiad? Pomidorówka według babcinego przepisu. Babcia Ula nie dodaje do zupy śmietany i mąki. Zupa jest gęsta dzięki zblendowanym warzywom, na których ugotowała wywar. Ta aksamitna pomidorowa nie ma sobie równych.

Babcine zupy smakują najlepiej

Babcie są najlepszymi kucharkami. Każdy z nas doskonale pamięta smak zup i dań głównych, jakie gotowały babcie, kiedy byliśmy dziećmi. Babcine przepisy są coraz bardziej popularne. Nic dziwnego, są proste, ale i pełne smaku. 

Zupa pomidorowa jest jedną z kultowych zup. Podajemy ją z ryżem, makaronem lub lanymi kluskami. Babcia Ula nie zabiela pomidorówki śmietaną i nie dodaje do niej mąki. Zamiast tego, blenduje wywar z marchewką i innymi warzywami.

Ugotowane warzywa doskonale zagęszczają zupę pomidorową. Zupa staje się kremowa, aksamitna i jeszcze smaczniejsza. Babcia Ula wywar gotuje na udku z kurczaka. Mięso wykorzystuje później do przygotowania pyz lub pasztetu do smarowania pieczywa.

 

 

Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku

Przepis babci Uli na gęstą pomidorową bez zabielania

Składniki:

  • udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • cebula
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • pół łyżeczki suszonego lubczyku
  • puszka pomidorów krojonych
  • koncentrat pomidorowy
  • natka pietruszki
  • szczypta cukru
  • sól, pieprz do smaku

 

Jak ugotować najlepszą pomidorówkę?

Do garnka włóż mięso, całe marchewki, korzeń pietruszki, seler i cebulę. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk i zalej zimną wodą. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie aromatyczny wywar, a warzywa będą miękkie.

Z garnka wyjmij ugotowanego kurczaka, warzywa i przyprawy. Wlej pomidory z puszki, dodaj koncentrat. Całość oprósz delikatnie cukrem i gotuj przez około 15 minut. Po tym czasie do zupy dodaj pokrojoną marchew, cebulę i pietruszkę.

Zupę zblenduj. Będzie gęsta i bardzo aromatyczna. Dopraw ją do smaku solą, pieprzem. Oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj z ulubionymi dodatkami. Kurczaka wykorzystasz np. do przygotowania pyz z mięsem lub pasztetu do smarowania chleba.

pomidorówka.jpg
canva/Shaiith