Jak wybrać najlepsze mięso mielone? Tej nazwy unikaj jak ognia
Zakup dobrego mięsa mielonego jest trudniejszy, niż może się wydawać. W sklepowych lodówkach i chłodniach do wyboru mamy multum produktów tego typu. Który z nich włożyć do koszyka, a który omijać szerokim łukiem? Jeśli na etykiecie dostrzeżesz napis “mięso garmażeryjne” najlepiej w ogóle nie bierz go do ręki.
Mięso mielone jest bardzo lubianym przez nas składnikiem
Mięso mielone często gości w naszych kuchniach. Nic dziwnego, jest bowiem podstawą wielu smacznych potraw zarówno polskich jak i międzynarodowych. Najprościej kupić je jako gotowy produkt pakowany na tacce. Łatwo popełnić jednak przy tej czynności kosztowny błąd.
Jakie rodzaje mięsa mielonego można znaleźć w sklepach?
Sklepy i punkty handlowe oferują wiele rodzajów mielonego mięsa . W zależności od preferencji możemy wybierać między wieprzowiną, wołowiną, drobiem, a nawet dziczyzną . Podczas zakupów warto jednak zachować odpowiednią dozę ostrożności . Chwila nieuwagi sprawi, ze na nasz talerz trafi produkt marnej jakości .
Na etykiecie mięsa mielonego znajdziemy wszystkie dane niezbędne do podjęcia świadomej decyzji zakupowej . Niektóre sformułowania mogą być jednak nie do końca jasne. Podpowiadamy, które mięso kupować bez obaw, a które zdecydowanie odrzucić . Warto zapamiętać poniższe wskazówki.
Stanowczo uczulamy na określenie “mięso garmażeryjne” . Aby dowiedzieć się dlaczego, wystarczy zerknąć na jego skład . Samo mięso stanowi w nim maksymalnie 90% całości . Pozostałe składniki to woda, dodatki roślinne, regulatory i wypełniacze .
Czemu producenci pakują coś takiego do mięsa mielonego ? Powodem jest oczywiście chęć zysku i obniżenia kosztu produkcji . Białko roślinne, błonnik i woda za niewielką cenę zwiększają zarówno objętość, jak i wagę produktu . Jego jakość pozostawia jednak wiele do życzenia.
Jakie mięso mielone najlepiej wybrać w sklepie?
Jest jedna bezapelacyjnie najlepsza metoda na uzyskanie mięsa mielonego wysokiej jakości . Jest nią samodzielne zmielenie kawałka kupionego w całości . Z oczywistych względów mogą sobie na to pozwolić jedynie osoby posiadające w kuchni maszynkę do mielenia . Jednak i dla pozostałych jest światełko w tunelu .
O zmielenie kawałka mięsa możemy poprosić w sklepie . Każdy szanujący się mięsny oferuje taką usługę . Wybierz kawałek i poproś o przepuszczenie go przez maszynkę . Dzięki temu masz 100% pewności, co dokładnie kupujesz .
Mielenie mięsa na zamówienie nie jest dostępne w sklepach wielkopowierzchniowych i dyskontach, jak Lid czy Biedronka . Co zrobić, jeśli to właśnie tam skierowaliśmy nasze kroki po sprawunki? Nie zawsze mamy czas na dodatkowe szukanie specjalistycznego sklepu . Bez obaw, już podpowiadamy.
Kupując paczkowane mięso mielone starannie przestudiujmy etykietę . Powinna znajdować się na niej informacja o tym, z jakiego kawałka tuszy zostało przygotowane . “Mięso mielone z szynki”, "mięso mielone z łopatki" i tym podobne deklaracje są dokładnie tym, czego szukamy. Unikajmy “mięsa garmażeryjnego”, "mięsa na kotlety" i innych ogólnikowych określeń .
Aby nabrać absolutnej pewności, co do jakości mięsa, sprawdźmy jego skład . Nie powinny znajdować się w nim żadne zbędne dodatki . W niektórych rodzajach mięsa, jak na przykład w mięsie na tatar lub mięsie na burgery dopuszczalna jest sól i ewentualnie przyprawy . Wszystkie inne substancje powinny dyskwalifikować dany produkt z naszej listy zakupów . Więcej na temat samodzielnego mielenia mięsa dowiesz się z naszego poradnika . Mielone z piekarnika będą miłą i zdrową odmianą dla smażonych kotletów .