Jak wykorzystać czerstwy chleb i bułki? Nigdy więcej nie trafią do śmietnika
Pieczywo jest jednym z podstawowych produktów w każdej kuchni. Czasami jednak kupujemy go zbyt dużo. Czerstwy chleb czy bułki nie muszą jednak trafiać do kosza. Nawet z nieświeże można wykorzystać. Zebraliśmy sposoby, dzięki którym już nigdy ich nie wyrzucicie.
Choć zakup pieczywa staramy się zaplanować, nie zawsze możliwe jest przewidzenie wszystkich okoliczności. Zdarza się, że chleb czy bułki zdążą stwardnieć, zanim przygotujemy z nich kanapki. Wiemy co zrobić z takim produktem , jeśli niekoniecznie mamy ochotę na przyrządzanie kotletów. Sprawdźcie koniecznie.
Co przygotować z czerstwego pieczywa?
1. Grzanki smakowe
Ten pomysł przypadnie do gustu fanom sałatek i zup kremów z chrupiącymi dodatkami. Chleb, który nieco wysechł, idealnie nadaje się do przygotowania grzanek. Wystarczy pokroić pieczywo w kostkę i zanurzyć w oliwie z dodatkiem ulubionych przypraw np. ziół czy granulowanego czosnku. Po upieczeniu będą pyszne.
2. Tosty francuskie
Zamiast wyrzucać czerstwy chleb, usmażmy go. Jeżeli tylko zanurzymy go wcześniej w jajku, uzyskamy pyszne danie śniadaniowe. Możemy je podać zarówno na słodko — np. z domowymi powidłami śliwkowymi czy miodem — jak i w wersji wytrawnej z ulubionymi warzywami, a nawet gulaszem.
3. Zapiekanka
Kromki suchego chleba mogą także stać się podstawą smacznego i sycącego dania resztkowego. Zalewając je roztrzepanym jajkiem i jogurtem stworzymy bazę do zapiekanki. Po dodaniu warzyw oraz sera i zapieczeniu uzyskamy potrawę, którą możemy podać na obiad. Warto wypróbować.
4. Wodzionka
Ślązacy mają swój sposób na uratowanie nieświeżego chleba. Przygotowany z dodatkiem wrzątku i przypraw specjał dobrze smakuje w towarzystwie ziemniaków. To kolejny pomysł na wykorzystanie zalegającego nam produktu na obiad. Sprawdźcie naszą smaczną wersję tego tradycyjnego dania.
5. Delikatne knedle
Czerstwą bułkę można namoczyć w mleku. Znany sposób użycia tego pieczywa w przyrządzeniu kotletów mielonych wykorzystajcie do zrobienia smacznych domowych knedli. Wystarczy, że doprawicie nasączone pieczywo ulubioną mieszanką przypraw i zmieszacie je z jajkiem. Po ugotowaniu uzyskacie świetny dodatek do sosów. Sprawdźcie np. grzybowy .
6. Szarlotka z recyklingu
Znany deser w wersji zero waste będzie równie satysfakcjonujący. Jest naprawdę prosty w przygotowaniu. C hleb wystarczy namoczyć w mleku i jajku i połączyć z cukrem i cynamonem. Taką masą oraz prażonymi jabłkami przekłada się herbatniki i krótko zapieka.
Źródło zdjęcia: canva/YelenaYemchuk
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aromatyczna jajecznica po turecku z dodatkiem pysznych pomidorów
-
Dlaczego warto wlać do zupy pomidorowej sok z pomidorów? Same korzyści, robi tak nawet Gessler
-
Sprawdzony przepis na zakwas na chleb. Nie ma opcji, że się nie uda
Źródło: garneczki, biokurier