Smakosze.pl
Powidła śliwkowe

canva/ajafoto, Getty Images

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

25 Października 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Z powideł śliwkowych można korzystać na wiele różnych sposobów. Najsmaczniejszy polega na prostym podaniu ich z chlebem i masłem. Aby się cieszyć ich smakiem, wcale nie potrzeba dużej ilości składników.

Powidła śliwkowe cechują się mniejszą słodyczą w porównaniu do marmolad, a także słabszym stopniem zżelowania. Tradycyjnie śliwki na powidła były prażone przez wiele dni w kotłach, aż uzyskały gęstą konsystencją i ciemną barwę.

Niestety i w tym przepisie nie da się uniknąć długiego gotowania, gdyż to od niego zależy smak oraz konsystencja przetworu. Na szczęście z poniższymi poradami każdy z łatwością będzie mógł się za to zabrać.

Przepis na powidła śliwkowe

Składniki:

  • 1 kg śliwek węgierek

  • 100 g cukru

  • 1 łyżka octu spirytusowego

Zacznij od umycia wszystkich śliwek, przekrojenia ich na pół i usunięcia pestek. Przełóż owoce do dużego garnka o grubym dnie i postaw go na małym palniku. Zasyp śliwki cukrem i poczekaj 10 minut.

placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane bez mąki i jajek

CZYTAJ DALEJ

Gdy węgierki puszczą trochę soku, włącz palnik i ustaw go na najmniejszej mocy. Do garnka wlej również ocet. Nie przykrywaj naczynia pokrywką, aby woda mogła łatwo odparować.

Po kilku godzinach, gdy powidła uzyskają odpowiednią gęstość, możesz przełożyć je do wyparzonych i czystych słoików. Przechowuj je w ciemnym i chłodnym miejscu. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej przepisów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić idealną konfiturę gruszkową. Ten tekst wyjaśnia różnice między dżemem a konfiturą.

Powidła w trakcie prażenia

Źródło zdjęcia: canva/fotokris, Getty Images

Niemal wszyscy Polacy popełniają fatalny błąd robiąc kurczaka. 7 zdjęcie wszystko Ci wyjaśni

Slajd 1 z 7

ćwiartki kurczaka

Każdy lubi kurczaka

W wielu domach kurczak jest jednym z podstawowych mięs.

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniagotuje

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam MoskalAutor

Redaktor serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad półtora roku, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >

Przepisy

Pieczone kotlety z kalafiora - idealne na zdrowy obiad

Czytaj więcej >
Karp wigilijny Roberta Makłowicza

Przepisy

Nieziemsko pyszny karp wigilijny według Roberta Makłowicza

Czytaj więcej >
Lepienie pierogów z bezglutenowego ciasta będzie łatwe

Przepisy

Genialne ciasto na pierogi bez grama mąki pszennej

Czytaj więcej >
Surówka zimowa teściowej — specjał z czerwonej kapusty

Przepisy

Chrupiąca i soczysta zimowa surówka teściowej

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekka zupa kalafiorowa bez mięsa

Czytaj więcej >