Smakosze.pl Przepisy Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? Zapomnij o kiszeniu, jest lepszy patent
canva/ma-k

Jak wykorzystać przerośnięte ogórki? Zapomnij o kiszeniu, jest lepszy patent

22 sierpnia 2022

Wasze ogórki wyrosły duże i nie nadają się do kiszenia? Zróbcie z nich smaczny warzywny sos tzatziki. Aromatyczny i lekko ostry przysmak jest doskonałym dodatkiem do obiadu czy przekąsek. Z pewnością zachwyci nie tylko amatorów mięsnych rarytasów. Musicie spróbować.

Spore ogórki po ukiszeniu w całości bardzo często stają się miękkie i mają dziury w środku. Taki produkt nie należy do najsmaczniejszych i zdecydowanie lepiej jest wykorzystać większe warzywa do przygotowania świeżej surówki czy innego chrupiącego dodatku. Smakowite, wywodzące się z kuchni greckiej tzatziki będą idealne.

Przepis na znakomity sos tzatziki

Składniki:

  • 3-4 duże ogórki gruntowe

  • 3 ząbki czosnku

  • 400 g jogurtu greckiego lub gęstego sojowego

  • 2-3 łyżki soku z cytryny

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • posiekany koperek wedle uznania

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak przyrządzić klasyczne tzatziki? Duże ogórki się już nigdy nie zmarnują

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Jeśli nie są zbyt jędrne, możne je wcześniej zanurzyć w zimnej wodzie na 1-2 godziny. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Umieszczamy je w większej misce. Solimy. Mieszamy i odstawiamy na 15-20 minut , by puściły sok. Jogurt mieszamy z sokiem z cytryny i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy go odrobina soli i świeżo zmielonym pieprzem.

Odsączone z płynu ogórkowe wiórki łączymy z tak przygotowanym nabiałem. Dodajemy posiekany koperek oraz oliwę. Mieszamy i podajemy. Tzatziki doskonale sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, frytek oraz falafeli i innych kotletów z warzyw.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na smakołyki z ogórkami. Ten artykuł zawiera instrukcje, z którymi z łatwością przyrządzicie kremową mizerię . W tym natomiast zdradzamy jak zrobić je po cygańsku .

Duże ogórki są idealne na tzatziki
canva/-lvinst-

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy