Jak wykorzystać resztki po dyni? Zdradzamy najlepszy patent. Nic się nie zmarnuje
Nie wiecie jak wykorzystać resztki po dyni? Robiąc lampiony na Halloween, warto zaplanować, co zrobimy z pozostałych części warzywa. Zebraliśmy dla was kilka pomysłów na wyśmienite dania.
Przy wycinaniu lampionów pozyskamy całkiem sporo miąższu . Jeśli skoncentrujemy się jedynie na pozostawieniu minimalnej ilości wystarczającej do zachowania kształtu ozdoby, z powodzeniem przygotujemy z niego niejedną potrawę. I nne części też da się wykorzystać. Sprawdźcie nasze patenty.
Wiemy, jak wykorzystać resztki po dyni
Rezygnując z malowania skórki, będziemy ją mogli przerobić na frytki lub po umyciu wykorzystać jako zagęstnik do słodkich sosów czy zup kremów. Spełnić trzeba tylko jeszcze jedne dodatkowy warunek — musimy poddać przysmak obróbce termicznej nie później niż 24 godziny po rozkrojeniu warzywa.
Z wydrążonej dyni warto odzyskać też pestki. Pozbawione „włosków” i podpieczone w piekarniku będą pyszne. Można dodawać je do sałatek lub po prostu chrupać. Świetnie smakują na słodko z miodem i korzennymi przyprawami — wystarczy dodać je pod koniec pieczenia.
Miąższ warzywa nadaje się zarówno do deserów — np. w postaci musu — jak i dań wytrawnych. Dodany do klusek czy pierogów sprawdzi jako składnik farszu lub ciasta. Świetnie też pasuje do wszelkich zup kremów.
Przepis na zupę z resztek po dyni
Składniki:
-
500 g miąższu z dyni
-
500 ml bulionu warzywnego
-
1 średnia marchew
-
1 niewielka cebula
-
2-3 ząbki czosnku
-
pół łyżeczki imbiru w proszku
-
1/3 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie)
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
olej rzepakowy do smażenia
-
pestki dyni lub słonecznika do podania
Jak zrobić zupę z resztek z dyni? Prosty sposób na ratowanie żywności
Marchewkę szorujemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy . Szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju, pod koniec dodając przeciśnięty przez praskę czosnek i marchewkę.
Po około 3 minutach dodajemy imbir oraz kardamon, jeśli go używamy. Wrzucamy też dynię i zalewamy wszystko bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy do miękkości. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pestkami dyni lub słonecznika.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na przysmaki z dyni. Polecamy placki z dodatkiem bananów oraz znakomite ciasto , do którego również możecie wykorzystać miąższ z warzywa.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: