Mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru. Prosty i zdrowy deser
Dziś powiemy wam, jak zrobić mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru. Do przygotowania tego prostego i zdrowego deseru potrzebujecie tylko jabłek i trochę mielonej przyprawy. Jeśli chcecie, możecie przygotować mus w większych ilościach i zamknąć go w słoikach.
Każdy czasami ma ochotę na mały rarytas, jakiś łakoć. Jednak niektórzy nie uznają słodyczy, bo kryją w sobie tylko puste kalorie. Proponujemy więc przygotować coś smacznego z owoców. Będzie smacznie i zdrowo, bo nawet bez dodatku grama cukru.
Do naszego musu jabłkowego dodamy też trochę mielonego cynamonu, który podkręci owocowy smak. Taki mus można zjeść na przekąskę, dodać do jogurtu czy ciasta. Będziecie nim zachwyceni.
Mus jabłkowy z cynamonem bez dodatku cukru
Składniki:
2 kg winnych jabłek
cynamon mielony do smaku
Przygotowanie musu
Jabłka obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na mniejsze kawałki, umieść w garnku z grubym dnem.
Jabłka podlej odrobiną wody i gotuj na niedużym ogniu do czasu, aż się zagotują. Potem gotuj je jeszcze ok. 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
Gdy powstanie gęsty mus, dodaj do niego trochę cynamonu. Całość wymieszaj i podawaj po przestygnięciu lub na zimno.
Wskazówka:
Jeśli chcesz przygotować mus na zapas, napełnij nim wyparzone słoiki i dokładnie zakręć. Potem wstaw je do zimnego piekarnika, nastaw na temperaturę 130 st. C i po osiągnięciu tej temperatury pasteryzuj słoiki z musem jeszcze 30 minut. Po tym czasie piekarnik wyłącz, pozostaw w nim słoiki na 20 minut. Gorące słoiki wyjmij z piekarnika i ustaw na ściereczce na pokrywkach. Pozostaw do wystygnięcia.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na szarlotkę z budyniem, a także na jabłka w szlafrokach.
Źródło zdjęcia: canva/Pixavril Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Jak wykorzystać resztki wędlin po świętach? Mamy cudowny patent
Prosty przepis na rosół na białej kiełbasie. Idealne danie na Poniedziałek Wielkanocny
Zapiekanka ziemniaczana z jajkami na twardo i białą kiełbasą. Pyszny obiad z resztek po Wielkanocy
Źródło: qchenne-inspiracje